Potepuške barve

Piše: DD Fotografije: DD

Galerija Ars / Odprtje razstave likovnih del Dareta Trobca

Potepuške barve je naslov razstave likovnih del Dareta Trobca, ki bodo na ogled v Galeriji Ars na Travniku v Gorici – po urniku Katoliške knjigarne – do 12. oktobra letos. Na odprtju dogodka, ki ga je organizirala galerija v sodelovanju s KCLB Lojze Bratuž, je navzoče v imenu prirediteljev uvodoma pozdravila Franka Žgavec. Maria Grazia Persoglia, ki je kot predsednica umetniškega krožka Endas iz Tržiča veliko naredila za goriško razstavo, je z veseljem povedala, da se Trobec, s katerim redno sodeluje, tokrat s svojimi posebnimi, neobičajnimi slikami prvič samostojno predstavlja v našem mestu.

Zapis akademske slikarke Jane Dolenc o Trobcu in njegovem delu je v slovenščini prebrala prof. Žgavec, v italijanščini pa ga. Persoglia. Umetnik, ki je med drugim bil scenski mojster v ljubljanskem gledališču, se je v Društvo likovnih ustvarjalcev Tolmin vključil leta 2011, že po dveh letih pa je postal njegov predsednik. Že v mladih letih je “rad packal”, nato zaradi službe in družine dolgo ni imel časa za ustvarjanje; tedaj je iskal sprostitev v glasbi in kolesu. Pred 18 leti je obiskal tečaj likovnega ustvarjanja v slikarski šoli Od pike Do slike v Ljubljani. Ukvarjal se je tudi s fotografijo; njegova prva samostojna razstava je bila fotografska. Odkar se je upokojil, končno lahko tudi več slika ter v samem društvu pa tudi na delavnicah pridobiva slikarsko znanje in veščine. Redno razstavlja na društvenih in drugih razstavah, goriška razstava pa je že 12. samostojna. “Vse Daretove slike nosijo njegov slogovni pečat in so kot take prepoznavne. Označuje jih ekspresivna, odločna poteza, ki potrebuje primeren, praviloma večji format. Tudi barve najraje uporablja ekspresivno, čiste in v kontrastih, tako barvnih kot svetlo temnih. Pri slikanju nanaša barve s čopiči in lopaticami, dela pa pogosto nadgrajuje s črtnim zapisom, za katerega najpogosteje uporablja oljni pastel,” je še zapisala Jana Dolenc. Umetniku je prvenstvena sporočilnost: zanimajo ga predvsem medčloveški odnosi, med njimi izstopa odnos do ženske. “Ta je pri njem največkrat protagonistka in ne zgolj pasiven akt, pogosto je malce izzivalna, vedno pa estetska.” Trobčeve slike so pogosto hudomušne, “tudi k najresnejšim stvarem je mogoče pristopiti s humorjem. Odražajo njegov optimistični in pozitivni odnos do življenja.” Slikarjev namen je opozoriti na lepote sveta in ga s svojim delom narediti še lepšega in boljšega, saj “nalogo umetnosti vidi v tem, da nas občasno dvigne nad vsakdanjo, pogosto prozaično realnost in nas navda z optimizmom”.

Goriška podžupanja Chiara Gatta, ki je na razstavo prišla v spremstvu občinskega odbornika Maurizia Negra, je poudarila, da jo prevzemajo umetnikove raznolike, žive in harmonične barve, ki že same v sebi nosijo pomembno sporočilo, zaradi česar je izrazila željo, da bi njegovi prvi goriški razstavi sledile še druge. Trobec sam se je zahvalil organizatorjem in obiskovalcem ter povedal, da se rad potepa po svetu in s sabo vedno nosi tudi svoje barve.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme