Potep po Sloveniji z Janezom Vajkardom Valvasorjem

Piše: Kat

Štandrež Prireditev ob kulturnem prazniku

Kulturno društvo Stanko Vuk Miren-Orehovlje in Prosvetno društvo Štandrež sta ob letošnjem kulturnem prazniku organizirala prireditev Valvasor pripoveduje. V Mirnu je bil dogodek na sporedu v petek, 10. februarja, v dvorani Gnidovčevega doma na Mirenskem Gradu. Gostje so bili Vokalna skupina Chorus 97′ in novonastala Fantovska skupina Prosvetnega društva Štandrež, slavnostna govornica pa je bila podžupanja občine Miren-Kostanjevica Suzana Černe.

V Štandrežu so v soboto, 11. februarja, na oder župnijske dvorane Antona Gregorčiča stopili pevci vokalne skupine Chorus 97′, ki so domačemu občinstvu zapeli Prešernovo Pod oknom v uglasbitvi Kamila Mašeka, ljudsko Temna noč se je storila in Jenkovo Pobratimija v Vodopivčevi uglasbitvi. Prireditev je popestril nastop mladih gojencev SCGV Emil Komel, violinistov Makrine in Jakoba Quinzija, ki sta zaigrala Elegijo (III) in Walzer (IV) Dmitrija Schostakovitscha; na klaviaturah je nadarjena glasbenika spremljala Eva Dolinšek: Kasneje je nastopil tudi mlad kitarist Danijel Benedetti. Večer je povezovala gospa Mojca Dolinšek. Spregovorila je o letošnjih nagrajencih, ki so na predvečer kulturnega praznika v Cankarjevem domu v Ljubljani prejeli najvišja priznanja v slovenski umetnosti. Spomnila se je tudi na Majdo Zavadlav, ki nas je pred kratkim zapustila in je za svoje bogato ljubiteljsko gledališko ustvarjanje poleg priznanja klas leta 1999 z Božidarjem Tabajem prejela Linhartovo značko in nagrado Staneta Severja, najprestižnejšo nagrado, ki jo lahko dobi ljubiteljski igralec. “Majda je v dramskem odseku PD Štandrež nad 40 let ustvarjala igralske kreacije, ob katerih se je tudi mirenska publika do solz zabavala,” je dejala Mojca Dolinšek in poudarila, da “vsem, ki ste jo poznali, bodo v spominu ostali pravi odrski biseri, polni njenega sočnega humorja”.

Gospa Dolinšek je na oder povabila tudi uglednega gosta, kranjskega plemiča in razgledanega izobraženca – Matej Klanjšček je namreč nastopil v vlogi Janeza Vajkarda Valvasorja in igral besedilo, ki ga je pripravila mirenska učiteljica Marta Paulin. Valvasor je bil vsestransko izobražena osebnost, njegovo delo ni bilo omejeno samo na eno področje ali znanost, ampak je obsegalo več področij. Čeprav je bil po poklicu vojak, je večino svojega življenja zapisal znanosti in preučevanju Kranjske, osrednjega dela današnje Slovenije. Valvasor je zaradi svojega prispevka k slovenski znanosti in kulturi ena ključnih osebnosti slovenske zgodovine, Slava vojvodine Kranjske pa predstavlja vrh njegovega dela. V Štandrežu je s pomočjo krajših videoposnetkov navzočim predstavil naravne bisere Slovenije. Osredotočil se je predvsem na lepote Cerkniškega jezera, Postojnske jame, Vipavske doline in Krasa, spregovoril pa je tudi o coprnicah in lipicancih ter o drugih znamenitostih “naše prečudovite dežele”.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme