Pot do sprave med dušo, materialom, etiko in estetiko

Piše: Katja Ferletič

Gorica / Odprtje razstave CREAttivo #4

Razstavo z naslovom CREAttivo #4: Arte e Impresa FVG in Cammino so v goriškem muzejskem kompleksu sv. Klare uradno odprli v četrtek, 7. septembra, na ogled pa bo do 1. oktobra vsak petek, soboto in nedeljo od 15. do 19. ure. V lepem razstavnem prostoru so na ogled kipi, fotografije, umetnostne instalacije, dizajnersko pohištvo, ki so nastali na natečaju Mosaico & Design za mlade študente šole mozaika iz Spilimberga. Razstava, ki jo je organiziralo združenje Maravee Projects s podporo Dežele FJK, združuje deželno zgodovino, umetnost in obrt, dela poudarjajo vlogo umetnosti v skupnostih in njihovem vsakdanjem življenju, tiste umetnosti, ki lahko izboljša življenje.

Rdeča nit razstave so mozaiki iz oglejske bazilike, osrednja tema pa pot do miru, sprave med dušo, materialom, etiko in estetiko. Na to pot stopi lahko vsak obiskovalec, saj je vidna in otipljiva v razstavnem prostoru, obenem pa namišljena, duševna pot razvoja, na kateri človeka spremljajo kipi Calogera Condella iz mavca, keramike ali steklenih vlaken. Dva kipa ponazarjata moža in ženo, ki skleknjena molita v oglejski baziliki ter z molitvijo spremljata ponovna rojstva mladih, ki vstajajo iz mozaičnih tal razstavnega prostora. Gre za dekleta in fante, ki s telesom izražajo svoje notranje stiske ob gledanju na sodobni svet in propadanje vrednot, vseskozi pa iščejo luč in odrešenje tesnobe. To je delček sveta, prerez sodobne družbe, v katerem se pojavi stanje čustvene ogroženosti, ki ima navsezadnje pridih ponovnega rojstva.

Projekt poteka že četrto leto, nastal je v sodelovanju z občinama Gorica in Oglej, Fundacijo Oglej, šolo za izdelavo mozaikov iz Spilimberga in združenjem Confindustria iz Vidma, zamislila si ga je in vodila Sabrina Zannier, ki je pred uradnim odprtjem razstave spregovorila predstavnikom medijev. Dejala je, da CREAttivo spodbuja mlade umetnike, da si mozaik predstavljajo v vsakdanjem življenju, kot poseben element pohištva, plete mreže med umetnostjo, podjetništvom, izobraževanjem in ozemljem. Izdelava vsakega izdelka mora biti tudi ekonomsko vzdržna za proizvodnjo – pri projektu namreč sodelujejo podjetja Legnolandia iz kraja Forni di Sopra, Gervasoni in Very Wood iz Pavie pri Vidmu. Na goriški razstavi so v ospredju umetnine, ki sta jih zasnovali in ustvarili zmagovalki natečaja Mosaico & Design Indijka Purnima Allinger in Francozinja Pauline Debuchy. Lesena igrala, igralno-čutne stene iz lesa z mozaičnimi vložki, ki si jih je zamislila Pauline Debuchy, so nastala v sodelovanju s podjetjem Legnolandia in bodo krasila nov park v Ogleju, pisane naslanjače in stolčke pa je Purnima Allinger ustvarila v sodelovanju s podjetjema Gervasoni in Very Wood. Na ogled je tudi posnetek Stefania Marzona in Cabiria Lizzija, ki prikazuje proces nastajanja teh izdelkov.

Goriški občinski odbornik za kulturo Fabrizio Oreti je na srečanju poudaril, da je projekt odličen rezultat sodelovanja med javnim in zasebnim sektorjem in da je njegovo srce kakovostno obrtniško delo. Po besedah kustosinje muzejskega kompleksa sv. Klare Emanuele Uccello je razstava še en korak na poti do novega delovanja muzeja, obenem pa tudi uvod v razstavo Silva lapidea, ki bo zaživela sredi decembra in bo posvečena naravnim materialom, kamnu in lesu.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme