Posvetili so se prenovitvenim delom in spletnim dogodkom

Piše: Kat

V Kulturnem centru Lojze Bratuž je bila zadnja prireditev v živo v veliki dvorani v petek, 23. oktobra. Na sporedu je bil nastop Dua Polaris, ki je spadal v 41. koncertno sezono Elena Lipizer, kasneje pa so se za občinstvo zaprla tudi vrata goriškega kulturnega hrama. Upravitelji in uslužbenci so obdobje zaprtja primerno izkoristili in poskrbeli, da je bilo v stavbi kulturnega centra in na dvorišču marsikaj prenovljeno in popravljeno. O delovanju KCLB v tem kriznem času smo se pogovorili s Tamaro Kosič.

V veliki dvorani so se upravitelji KCLB poskrbeli za zamenjavo vseh 280 stolov, kar so načrtovali že več časa. Za to so izkoristili finančni prispevek iz Slovenije, veliko dela pa so uslužbenci opravili sami. Stare stole so sami podrli in jih odpeljali v skladišče, nove pa naročili pri podjetju Caloi iz Veneta, ki je specializirano v izdelavi stolov in pohištva za velike dvorane in gledališča. “Stoli ne bodo več rdeči, izbrali pa smo barvo, ki se bo lepo usklajevala z barvo lesa, ki je na stenah dvorane, in marmorjem na stopnišču,” je povedala Tamara Kosič. Za obnovitev lesenega poda je poskrbelo podjetje iz Gorice – delavci so pod očistili, razbrusili, popravili in prelakirali s posebnimi, protipožarnimi laki. “V tem času smo izkoristili priložnost, da smo očistili tudi park, velike zunanje prostore kulturnega centra in okolico telovadnice. Podjetje iz Štandreža je poskrbelo za odstranitev dveh starih cipres v spominskem parku, kjer stojijo doprsni kipi Lojzeta Bratuža, Mirka Fileja, Antona Kacina in Kazimirja Humarja. Sedaj je park bolj varen in v naših pisarniških prostorih imamo več luči,” je dodala Tamara in povedala, da so, poleg drugih obnovitvenih del, tudi naročili gradbenemu podjetju Hlede iz Števerjana zamenjavo kamnitih plošč na pročelju stavbe.

V decembru so v kulturnem centru organizirali več spletnih dogodkov. Preko spletne povezave zoom sta se zvrstili dve Srečanji pod lipami. V četrtek, 3. decembra, je bil večer posvečen 30. obletnici slovenske demokracije in državnosti – gostovali so prvega predsednika vlade Republike Slovenije, nekdanjega zunanjega ministra in evropskega poslanca Lojzeta Peterleta, svojo božično misel pa je 17. decembra podal duhovnik Martin Golob. V sodelovanju z deželo FJk, Ministrstvom za kulturo RS, Generalnim konzulatom RS v Trstu, Uradom vlade RS za Slovence v zamejstvu, Mednarodnim grafičnim likovnim centrom in Kulturno umetniškim društvom KONS so organizirali razstavo Grafika Slovencev v Italiji. Kurator razstave je Denis Volk, dela so razstavljena v galeriji KCLB, gledalci pa si jih lahko “virtualno” ogledajo prek povezave na Youtube kanalu, ki ga vsakdo lahko najde na spletnem portalu centerbratuz.org. Tamara Kosič je navdušeno povedala, da si je razstavo na spletu ogledalo že veliko ljudi, “precej smo jo promovirali, tako kot tudi božični koncert Naše božično voščilo, ki smo ga organizirali v sodelovanju z Slovenskim centrom za glasbeno vzgojo Emil Komel. Tudi ta dogodek je imel veliko ogledov, kdor je zamudil, pa si koncert lahko še vedno ogleda na Youtube kanalu glasbene šole.”

Zaradi koronavirusa za letos v KCLB žal še ne morejo načrtovati dogodkov v živo in niti gledaliških predstav; predvsem tistih, namenjenih učencem in dijakom, še dolgo ne bo na sporedu. V upanju, da bodo dvorane centra lahko čim prej odprli, se posvečajo različnim projektom tudi v sodelovanju s šolami. Tamara Kosič je pogovor sklenila s spodbudnimi besedami: “Srčno upamo, da bomo lahko v kratkem razstavo Grafika Slovencev v Italiji odprli za publiko, saj je zares vredna ogleda, obenem pa bomo gotovo izpeljali še kakšen koncert. Letos nameravamo tudi mi lepo obeležiti 30-letnico osamosvojitve Slovenije s projektom, ki bo nastal v sodelovanju z našimi šolami. Kar se tiče odprtja prenovljene dvorane, pa bo verjetno tudi ta potekala v ‘virtualni’ obliki.”

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme