Poste Italiane, mi pa še kar naprej plačujemo …

Piše: Jurij Paljk in odgovorni uredniki vseh škofijskih tednikov Triveneta

Tokrat objavljamo skupni uvodnik vseh odgovornih urednikov katoliških tednikov iz Triveneta. Kot edini slovenski tednik, ki je včlanjen v Zvezo katoliških tednikov FISC, smo bili pred časom prav zaradi neznosnih zamud italijanske pošte prisiljeni najeti raznašalce.

Zgodba se ponavlja: pošta ne dostavlja časopisov v dogovorjenem roku. Naši tedniki vsak teden plačujejo vnaprej za dostavo naročnikom, toda raznašanje ne poteka po dogovoru. Skoraj vsi tedniki so se dogovorili za sistem “J+1”, ki zagotavlja, ali, bolje rečeno, bi moral zagotoviti dostavo v enem dnevu.

To pa očitno ni tako, kajti podjetje Poste Italiane v mnogih krajih pošte ne raznaša več vsakodnevno, pač pa vsak drugi dan, kar povzroča stalne hude zamude. O tem pričajo številni telefonski klici ogorčenih naročnikov na naša uredništva. Žal ni prvič, da se to dogaja, bralci pa postajajo vse bolj naveličani in nejevoljni, “odpovedal bom naročnino”, “v januarju sploh nisem dobil časopisa”, “dobila sem več številk hkrati”, “kaj mi pomaga dobiti časopis na  ponedeljek”, vse do bolj slikovitih izjav, kot “zbudite se”, “udarite po mizi”, “naredite revolucijo, saj ne dobivam več niti Famiglie Cristiane”.

Ponavljamo: ni prvič, da se to dogaja. Opravičilo, da je vsega kriva pandemija, ne drži več: kjer se pojavi težava, jo je treba rešiti. Tudi naša uredništva je prizadel virus, toda vseeno so časopisi redno izhajali. Prav tako pandemija ni spravila na kolena drugih storitev dostave pošiljk, ravno obratno. Seveda razumemo, da odsotnosti so bile in so še vedno, tako kot na drugih področjih. Toda, kot so opozorili nekateri župani, Poste Italiane grozi z ukinjenjem nekaterih poštnih uradov.

O nevšečnostih zaradi pomanjkljivega raznašanja pošte že dalj časa redno poročamo na naših časopisih: o tem smo pisali uredniki, objavili smo bodisi elektronska sporočila, v katerih bralci izražajo svoje nelagodje in nezaupanje, kot tudi nekatera pisma županov, ki se v svoji pristojnosti pritožujejo nad nesprejemljivim slabim delovanjem Poste Italiane. Zgodilo se je tudi, da se je ustanova opravičila samim časopisom ali njihovim bralcem. Težav po toliko mesecih pa ne samo niso odpravili, ampak so celo hujše: kaj naj si torej mislimo? So to bile krokodilje solze? So nas imeli za norca?

Spomnimo se besed, ki so nam jih rekli na sestanku, ki je potekal na centralni pošti v Mestrah pred začetkom pandemije, ko smo uredniki časopisov severovzhodnega dela Italije izrazili nelagodje nad nerednim raznašanjem: izjavili so, da nismo dobičkonosna stranka. Vodstvo Poste Italiane je v zadnjih letih večkrat poudarilo, da je med številnimi donosnimi dejavnostmi, s katerimi se ustanova ukvarja, poštna dostava nedonosna in da povzroča poslovno izgubo. Zato so sprejeli odločitev, da bodo zmanjšali stroške, kar se kaže v oslabitvi storitve. Strogo ekonomsko gledano, je to razumljiva izbira, ki pa je povsem nesprejemljiva z družbenega vidika, saj je poštna distribucija temeljna storitev za življenje občanov.

Ker vse kaže, da vodstvo Poste Italiane ne namerava prilagoditi smernic svojega delovanja, mora v to močno poseči politika. Poste Italiane je namreč delniška družba, katere glavni delničar je italijanska vlada: le-ta torej lahko in mora posredovati ter zahtevati, da se storitev dostave pošte izboljša (sredstev za to ne manjka).

(prevedel AS)

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme