Slovenija

Postavili so nov križev pot

Postavili so nov križev pot

Planinska pot na Sveto Trojico pri Pivki

Planinska pot na Sveto Trojico pri Pivki (1123 n. v.) bo odslej za številne pohodnike in gorske kolesarje še bolj bogata. Koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak je na tretji spominski dan posvetitve (vsako leto 2. maja), blagoslovil nov križev pot, ki so ga postavili pod vrhom. Domislil in izdelal ga je Vid Premrl, dve postaji pa je iz kamna izklesal tudi kamnosek Tadej Razingar. Vsako postajo sestavljata lesen križ, pritrjen na kamen, z vklesanim verzom, ob njem je na drugem kamnu s postajo povezan vklesan svetopisemski citat. Na 12. postaji je v neobdelanem naravnem kamnu izklesan križani, na zadnji pa je izklesan Božji grob.
Dogodek so pripravili ob tretji obletnici posvetitve nove cerkve, ki so jo pred 10 leti začeli graditi na vrhu hriba na ruševinah prejšnje cerkve. Med mašo je škof Bizjak lepo ponazoril pomen spominjanja obletnice in sporočilnost križevega pota. Izvoljeno ljudstvo ima lep pregovor: vsaka država ima toliko neba, kot ima tal pod nogami. Tudi kristjani imamo toliko neba nad sabo, kolikor imamo posvečenih tal pod nogami, saj vsi čutimo, da se v posvečenih krajih čistina neba spušča na zemljo. Kakor potrebujemo nebo nad sabo, tako potrebujemo tudi sveta tla pod nogami. Tudi blagoslov križevega pota je blagoslov tal. Na takih krajih so nam nebesa bližje, delijo nam tolažbo. Spominjanje na posvetitev ima pomen v tem, da se spomnimo, kako smo tam doživljali mir, ki ga svet ne more dati, ampak ga daje nebo nad nami in tla pod nami.
Potem je nadaljeval: “Kdor veruje v Sina, ima večno življenje. Kristjani verujemo v Sina in Sveto Trojico. A ta vera je zelo raznovrstna. V učlovečenje že verujemo. A najbolj potreben in pogrešan vidik med kristjani je, da je treba verovati v Kristusov križ in trpljenje, njegovo smrt in težke ure med nami, v njegovo ponižanje in sramoto. Bistvo naše vere je znotraj tega”.
Ob koncu se je zahvalil vsem, ki so križev pot domislili, ga izdelali in postavili ter zaželel, naj pripomore k okrepitvi vere v križ. Kristus je osmislil mnogo trpljenja. Bodimo hvaležni Cerkvi, da jo lahko obiskujemo in srkamo vase ter doživljamo mir. Križev pot in to svetišče naj vsakemu, ki pride, prinese notranji mir, tolažbo in notranjo svetlobo.
Župnik Niko Štrancar pa se je zahvalil premnogim sodelavcem za prostovoljno delo postavitve postaj, darovalcem materiala in prevoza ter glavnemu snovalcu g. Vidu Premrlu, duhovniku v pridruženih župnijah Brezovica in Slivje, ki je izdelal in daroval križev pot.
JBa

13.05.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!