“Postati moramo priče resnice!”

Piše:

Stolnica sv. Justa / Na dan sv. Frančiška Saleškega

Vsako leto ob godovnem dnevu zavetnika časnikarjev sv. Frančiška Saleškega je nadškof Giampaolo Crepaldi daroval mašo za časnikarje v škofijski kapelici in ob koncu imel kratko predavanje in razmišljanje o aktualnih časih in pomenu vere. Letos je pandemija prekrižala načrte, a nadškof vseeno ni pozabil na zavetnika. Ker je bil letos 24. januar prav na nedeljo, se je nadškof odločil, da se pri nedeljskem mašnem bogoslužju v stolnici sv. Justa spomni na zavetnika in na vse časnikarje, ki so nas zapustili, in tiste, ki vsak dan posredujejo zanesljive informacije, kar je v teh negotovih časih (ko informacije posredujejo vsi, ki pišejo po socialnih omrežjih, večkrat tudi lažnive in nezanesljive) zelo dragoceno.

V homiliji je nadškof povedal, kako mora človek verjeti v evangelij in spremeniti življenje ter živeti tako, kot sta nas naučila Bog in Jezus. Krščansko življenje ni enostavno, msgr. Crepaldi ga primerja plovbi po reki, in sicer proti toku. “Če ne veslamo, se vrnemo nazaj, tako tudi v krščanskem življenju, če se ne skušamo vsak dan spreobrniti in doseči svetost, nesemo sebe nazaj v povprečnost in grešnost”, je poudaril.

Prisotnim časnikarjem je povedal, da se na ta dan praznuje svetovni dan socialne komunikacije. Komunikacija mora biti čista in poštena. Moliti moramo, da se mediji ne uklonimo nekemu splošnemu mišljenju, ki prevladuje. Politični režimi so si vedno želeli imeti v rokah splet, zdaj pa se zdi, da prav splet vpliva na politično življenje in dogajanje in sam sebe uveljavlja na napačen način. Nadškof poziva k odgovornosti. “Vsi smo odgovorni za komunikacijo, ne le časnikarji. Naša naloga je preveriti novice, preden jih delimo, in prijaviti tiste lažnive, ki delajo škodo in zmedo pri ljudeh. Moramo postati priče resnice. Resnici moramo iti naproti, jo preveriti in jo deliti z drugimi”, je sklenil nadškof.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme