Posodobljeni Franček, jezikovni spletni portal za mlade

Ob začetku novega šolskega leta

Z novim šolskim letom prihaja tudi novi Franček, jezikovni spletni portal za mlade, ki ga pripravljajo na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU).

Kot so spomnili na ZRC SAZU, mineva leto dni, odkar je zaživel jezikovni portal Franček, namenjen predvsem osnovno- in srednješolcem.

V pravkar posodobljeni izdaji so na spletni strani Kje je kaj v slovnici še dodatno izpopolnjeni opisi slovnice slovenskega jezika, pri čemer opozarjajo zlasti na povsem sodoben opis zvrstnosti slovenskega jezika, prvi spremenjeni šolski opis po letu 1976, narejen na podlagi dolgotrajnih raziskav.

Po besedah vodje projekta in predstojnika Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU Kozme Ahačiča posodobljena izdaja prinaša na slovarski strani za učence od 1. do 5. razreda čez 500 novih pomenskih opisov besed. “V njih boste med drugim prebrali, da beseda čelo poleg ‘sprednji del glave’ pomeni tudi ‘položaj najbolj spredaj ali vodilni položaj’; da lahko čivkajo tako ptice kot skupina otrok v vrtcu; da je dar ‘to, kar dobimo od koga’, pa tudi ‘sposobnost za kaj ali posebna spretnost, talent’,” so njegove besede navedli v sporočilu za javnost.

Dodane so tudi nove etimologije besed, posebej prilagojene za učence od 6. razreda osnovne šole do konca srednje šole. “Izvedeli boste, da je breza poimenovana kot ‘bela’ zaradi barve svojega lubja, da se je beseda frača nekoč glasila prača, da je beseda hrček izpeljana iz glagola hrkati in je prvotno pomenila ‘kdor hrka’, da so sosednji Germani sprva jahali brez sedla, ki so ga spoznali šele pri Slovanih in od njih prevzeli tudi besedo,” navaja Ahačič.

Kot še piše na spletni strani ZRC SAZU, je portal Franček že v prvem letu delovanja požel veliko zanimanje domačih in tudi tujih uporabnikov od Grenlandije do Španije. Mnogi se želijo zgledovati po njem. Tudi zato na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU že pripravljajo monografijo z opisi, kako je Franček nastal, kakšne so bile teoretične podlage in kako je potekala praktična izvedba. O uporabnosti tega šolskega orodja pa pričajo tudi številke: od objave do danes je imel samo slovarski del Frančka že 368.337 obiskov.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme