Poslovil se je tržaški režiser Mario Uršič

Včeraj se je na Tržaškem in v širši javnosti razširila vest o smrti gledališkega režiserja Maria Uršiča. Pokojnik se je rodil pred 82 leti v Trstu, kjer je prehodil večji del svoje življenjske in poklicne poti. Njegovo delo v Slovenskem stalnem gledališču je bilo plodno in pestro. V več kot 35 letih ustvarjanja je na odru Kulturnega doma režiral več kot 70 predstav. »V zgodovino SSG se je zapisal s tržaško mediteranskostjo,« je bilo njemu v spomin včeraj zapisano na facebook stran teatra. 

Mario Uršič se je šolal na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. Na začetku svoje gledališke poti je bil asistent Jožeta Babiča. Režiral je v številnih slovenskih teatrov. Dve leti je bil umetniški vodja v novogoriškem gledališču. Gostoval je tudi v italijanskih teatrih: na Reki, v Trstu in Vidmu. Sodeloval je med drugim z RTV Slovenija, za katero je posnel nekaj filmov. Zelo plodovito je bilo njegovo sodelovanje z Radiem Trst A, na katerem je podpisal več kot 80 režij. 

Pokojnik je za svoje delo leta 1988 prejel Borštnikovo nagrado za režijo in scenografijo, dve leti pozneje nagrado za režijo iz Prešernovega sklada, leta 2011 je pa bil med prejemniki prve primorske gledališke nagrade tantadruj za življenjsko delo.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme