“Posebno” poletno središče na drevoredu

Piše: Danijel Devetak

Mnogi se sprašujejo, ali bo letos potekalo poletno središče Srečanja …
Srečanja bodo! Jih pripravljamo in srčno upam, da se bodo začela 15. junija, čeprav ni odvisno od nas. Želeli smo začeti že 3. junija, kot je bilo v začetku predvideno. Zadeva se je zapletla, ker je bilo treba predstaviti prošnjo občini in zdravstvenemu podjetju Asugi. Na splošno vlada precej zmede, a upam, da nam bodo prošnjo odobrili in bomo začeli 15. junija.

To bodo že deseta Srečanja, ki jih v organizaciji več društev koordiniraš ti.
Da, letos imamo obletnico. In gotovo se je bomo spomnili. Srečanja organizira združenje Olympia v sodelovanju s Skupnostjo družin Sončnica in ZSŠDI-jem. Povedati moram, da so nekateri animatorji, ki so prišli iz krogov Sončnice, postali tudi trenerji pri Olympii. Ni več tako, da eni animatorji “pripadajo” Olympii, drugi Sončnici ali komu drugemu. V resnici smo vsi skupaj ena družina, saj delujemo v društvih in stvarnostih, ki sodelujejo in si pomagajo tudi med letom.
Novost letošnjega leta je tudi ta, da poletno središče ne bo potekalo v Zavodu Sv. Družine, kot se je dogajalo veliko let, temveč ob telovadnici Olympie in v njej na Drevoredu 20. septembra v Gorici.

Kako ste organizirani? Kako bo središče potekalo?
Organizirati smo morali tako, kot hočejo drugi … Strogi predpisi določajo, da lahko imamo poletno središče, ki poteka pretežno na odprtem, moraš pa imeti velik prostor, kamor se udeleženci zatečejo v primeru slabega vremena. V zavodu primernega prostora ne bi imeli. Otroci bodo namreč razdeljeni v manjše skupine, ki ne bodo smele imeti medsebojnih stikov. Premikali se bomo, kolikor bomo le mogli; če bo zelo vroče, bomo iskali senco ali pa se bomo zatekli v telovadnico.

Birokratska plat je bila zapletena?
Prejšnja leta smo predstavili obrazec SCIA (Segnalazione Certificata di Inizio Attivita’), letos je v veljavi posebna prošnja; navodila nam je dala deželna uprava. Projekt smo morali poslati občini in podjetju Asugi. Ni pa vse tako preprosto, saj so navodila tudi precej kaotična in marsikaj se lahko zaplete.

Od kdaj do kdaj bo odprto poletno središče?
Če gre vse dobro, od 15. junija pa vse do 28. avgusta, skupno enajst tednov, v bistvu celo poletje. Itak letos smo na počitnicah že bili … (se posmeje; op. p.) Ponavadi smo prenehali sredi avgusta.

Kako je z vpisovanjem?
Plakatov in vabil nismo pripravili, ker do zadnjega nismo vedeli, ali bomo lahko sploh imeli poletno središče. V vrtcih in šolah nismo obveščali, ker pouka ni bilo. Na začetku maja smo objavili obvestilo na Facebook skupini poletnega središča in Olympie ter po Whatsapp skupini staršev članov društva, da bi videli, če bi bil sploh interes. V dnevu in pol sem na seznamu že imela 50 vpisanih. Pridružili so se še nekateri prijatelji članov društva, tako da imam – sicer razporejene v različnih tednih – okrog 80 otrok. Večina bo prišla junija in v začetku julija; za to obdobje ne moremo sprejeti več nikogar. Od srede julija pa do konca avgusta je še nekaj prostih mest.

Koliko otrok boste sprejeli?
Ponavadi smo imeli hkrati največ 60 otrok; letos je število omejeno, imeli jih bomo največ po 40. Nihče nam sicer ni rekel, da v telovadnici, ki ima 500 kv. metrov površine, lahko imamo največ toliko otrok; če pa morajo biti razdeljeni po skupinah, ne moremo pretiravati. Upoštevati moramo tudi dejstvo, da je animatorjev osem. Jaz bom koordinirala, ne bom v stiku s skupinami. Po en animator skrbi za skupino petih otrok iz vrtca oz. sedmih iz osnovne šole. Morda bomo potrebovali še kakšno “rezervo”.

Katere preventivne ukrepe boste morali upoštevati?
Ob prihodu bomo otroke sprejeli v triaži pred telovadnico: najprej jim bomo morali zmeriti vročino, starše bomo vprašali, ali imajo otroci morda druge simptome, ali so bruhali itd. Če ima otrok manj kot 37.5 vročine, bo pozdravil mamico, ki nima vstopa v telovadnico; pospremila ga bom v kopalnico, kjer si bo moral roke umiti in razkužiti, in nato do animatorja njegove skupinice. Ko bo animator imel vse otroke svoje skupine, bo lahko začel njen program. Otroci si bodo morali seveda skrbno umivati roke, ko gredo v kopalnico in ko se vrnejo iz nje, pred malico in po njej itd. Zunaj maska naj ne bi bila potrebna; v telovadnici jo bomo rabili, samo če ne bomo mogli spoštovati primerne varnostne razdalje.

Kaj imate na programu?
Na programu imamo v glavnem običajne dejavnosti: skupaj bomo risali, izdelovali ročne izdelke, brali pravljice, se sprehajali itd. Imeli bomo nekaj športa: žogo bomo lahko brcali, ne bomo pa se je smeli dotikati z rokami, zato letos žal ne bo odbojke. “Odbojko” bodo lahko kvečjemu igrali posamezniki, vsak s svojo žogo. Imeli bomo npr. jutranjo telovadbo, ne bomo pa smeli delati prevalov, saj ne moremo zagotoviti, da bi bile blazine tako pogosto sčiščene in razkužene. Veliko dela bomo imeli z razkuževanjem flomastrov, družabnih iger itd. Letos seveda ne bomo imeli bazena in niti izletov. Marsikaj bomo morali šele razumeti, kako in kaj, saj ni vse jasno in do nas prihajajo tudi protislovne vesti. Delali bomo marsikaj, ne bomo mogli pa vsega. Najbolje je, da začnemo in potem sproti vidimo, kako potekajo stvari.

Še zadnji poziv, če bi se morda še kdo želel vpisati …
Kdor želi, da bi njegov otrok preživel sproščene ure v družbi in zdravem okolju, v juliju in avgustu, lahko najde vse potrebne informacije pri meni (mobi št. +39 335 595 2551). Ker je prostih samo še nekaj mest, pohitite!

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme