Aktualno

Posebno glasbeno in vizualno doživetje

Posebno glasbeno in vizualno doživetje

Vila Manin / Nastopil je Thom Yorke

Letošnji julij v parku Vile Manin označujejo koncerti pomembnih mednarodnih in italijanskih glasbenikov. V sredo, 17. julija, je prišel na vrsto nastop angleškega pevca in multiinstrumentalista Thoma Yorkeja. Koncert je spadal v niz dogodkov “Villa Manin Estate 2019”, organizirala pa so ga Zenit Srl, Dežela FJK, PromoTurismo FVG in Občina Codroipo.
Thomas Edward Yorke, Thom, igra električno in akustično kitaro ter klavir; glasbeniki kritiki so mnenja, da je eden izmed najbolj pomembnih in vplivnih glasbenikov zadnjih desetletij – revija Rolling Stone ga je celo uvrstila na 66. mesto med stotimi najpomembnejšimi pevci vseh časov. Yorke že od leta 1998 ustvarja tudi glasbo za različne filme: med njegovimi najnovejšimi projekti je tudi plošča Suspiria, ki je izšla oktobra lani s 25 skladbami. Te so nastale za istoimenski film Luce Guadagnina – singel Suspirium je bil nagrajen kot najboljša izvirna pesem na 75. Beneškem filmskem festivalu. Širšemu občinstvu je znan še posebno kot “frontman” rock skupine Radiohead. Z ostalimi člani skupine se je spoznal že v šolskih klopeh in kmalu so začeli skupaj ustvarjati. Prvi singel Creep so objavili leta 1992 – takoj je postal mednarodna uspešnica, slava skupine Radiohead pa je dosegla višek z naslednjima ploščama OK Computer (1997) in Kid A (2000).
Vzporedno z ustvarjanjem in nastopanjem s skupino Thom Yorke že vrsto let goji svojo solistično kariero, ki se je začela leta 2006 z izdajo plošče The Eraser in v izredno kratkem času zasedla mesto med prvimi desetimi najuspešnejšimi albumi v ZDA in Veliki Britaniji. Leta 2009 je z glasbenikom Flea (basistom skupine Red Hot Chilli Peppers), producentom Nigelom Godrichom, bobnarjem Joeyjem Waronkerjem in tolkalcem Maurom Refoscom ustanovil skupino Atoms For Peace, s katero je predstavil svojim fanom ploščo Amok (2013). Leto kasneje se je Yorke spet odločil za solistično turnejo v Veliki Britaniji, Evropi, ZDA in na Japonskem, s katero je promoviral delo Tomorrow’s Modern Boxes in prvič sodeloval z vizualnim umetnikom Tarikom Barrijem, čigar neverjetno ustvarjalno delo se kaže na velikih ekranih, ki bogatijo oder med Yorkejevimi nastopi. Junija lani je Yorke predstavil kritikom in občinstvu svoje zadnje delo Anima, z izidom katerega so na spletni platformi Netflix objavili kratkometražni film na osnovi treh najpomembnejših pesmi s plošče (Traffic, Not the News in Dawn Chorus). Film gotovo ni navaden glasbeni videoposnetek, pač pa povsem izvirna zgodba o odtujenosti sodobnega človeka, ki živi v izmišljenem, sanjskem prostoru, v katerem se ritmično giblje in dela v popolni sinhroniji z vsemi ostalimi ljudmi. Yorke se v filmu skuša upreti sistemu “človeške avtomatizacije”, da bi končno dosegel ljubezen, to pa mu uspe le delno in za kratek čas.
Občinstvo, ki je množično zasedlo travnik pred Vilo Manin in je bilo prepričano, da bo uživalo ob poslušanju skladb s plošče Tomorrow’s Modern Boxes, je presenetilo dejstvo, da je Yorke svoj nastop osnoval na pesmih iz dela Anima – povsem je prevladovalo glasbenikovo solistično delo z občasnimi dodatki skladb skupine Atoms For Peace in nekaterih pesmi s plošče Suspiria. O delih Radioheada med koncertom ni bilo ne duha ne sluha, kar je motilo nekatere navzoče, gotovo pa ne največje oboževalce Yorkejevega dela, ki mu sledijo s skoraj religiozno zvestobo. Glasbeni dogodek se je razvil v pravo psihedelično potovanje v enega najbolj kreativnih imaginarijev sodobne glasbe, ki je popolnoma vplival na glasbeni razvoj skupine, s katero se je prvotno predstavil svetu. S pesmimi s plošče Anima je pevcu končno uspelo zgraditi pripoved, ki v glasbi in podobah orisuje pesimistični občutek poraza sodobnega človeka v svetu odtujenosti, anksioznosti, klavstrofobije, trajne depresije zaradi kolektivnih in individualnih neuspehov in popolne nezmožnosti razlikovanja med resničnim in lažnim, spanjem in budnostjo. Na sredinem koncertu smo imeli občutek, da skuša Yorkejeva elektronska glasba razlagati trenutno psihološko in čustveno stanje človeštva. (…)
Cel zapis v tiskani izdaji
Kat

Foto Manuel Demori

Slike

30.07.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!