Posebna zahvalna nedelja

Piše: APE Fotografije: damj@n

Trst / Stolnica sv. Justa

Množica vernikov se je v nedeljo, 13. novembra, ob pravem jesenskem popoldnevu zbrala v katedrali sv. Justa v Trstu, da bi se udeležila tradicionalne zahvalne nedelje slovenskih vernikov na Tržaškem. Sveto mašo je daroval škof Giampaolo Crepaldi ob somaševanju številnih slovenskih duhovnikov. Tudi letos so ljudje iz slovenskih župnij in domači pridelovalci prinesli košare z najrazličnejšimi domačimi dobrotami oz. hrano in pridelki.  Kot vsako leto so se hvaležnice udeležili tudi številni skavti in skavtinje Slovenske zamejske skavtske organizacije. Ob začetku maše so se le-ti postavili v dolg špalir in pospremili škofa in številne slovenske duhovnike do glavnega oltarja. Na tradicionalni hvaležnici se namreč zahvalimo Bogu za vse zemeljske pridelke, prav tako pa tudi za vse materialne in duhovne darove, ki nam jih blagodejno nudi v vsakdanjem življenju.

Letošnja zahvalna nedelja v družbi slovenskih vernikov je posebna in pomembna, je v svoji homiliji dejal škof Giampaolo Crepaldi. Po trinajstih letih bo namreč msgr. Crepaldi zapustil svojo nalogo tržaškega škofa. Ganjeno se je prisrčno zahvalil Bogu in vsem slovenskim vernikom, ki so ga v teh dolgih letih spremljali in skupaj obhajali tradicionalno slovensko hvaležnico v katedrali sv. Justa. Ta dan pomeni skupno srečanje in skupna zahvala Bogu. Prav tako pa se je zahvalil, ker ga je vsako leto spremljala množična skupina skavtov in skavtinj Slovenske zamejske skavtske organizacije. Poudaril je dejstvo, da je treba skrbeti in vlagati v varnost okolja, v skrb za zemljo in domače pridelke. Pri tem se je še ozrl na vernike in vse mlade skavte in glasno poudaril, da poleg le-tega moramo danes skrbeti tudi za našo mladino. Gojiti moramo “človeško ekologijo” in vzgajati mladino v zdravem duhu in zdravih vrednotah, da se bodo lahko “korajžno” in samostojno spopadali z nalogami življenja, je še povedal. Vernikom je v svojem govoru zaupal nalogo in poudaril dolžnost, naj skrbijo za varstvo okolja. “Čuvati in obdelovati moramo zemljo, prav tako pa tudi našo mladino v duhu človeških in krščanskih vrednot”, je sklenil msgr. Giampaolo Crepaldi. Skavtje so med darovanjem prinesli polne košare darov na oltar, kjer jih je nadškof Crepaldi blagoslovil.

Nedeljsko hvaležnico je obogatilo petje skavtov in skavtinj ter pevcev Zveze cerkvenih pevskih zborov, ki jih je vodila Alenka Cergol.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme