Pošasti nas preganjajo ...

Piše: IK 

Šesta Pravljična urica v Feiglovi knjižnici v š. l. 2022-2023

Da je kamišibaj zelo priljubljena gledališka,  pripovedna zvrst, se je izkazalo tudi na šesti Pravljični urici, ki je bila v goriški knjižnici D. Feigel v ponedeljek, 21. novembra 2022. Na njej se je zbralo okoli 25 malčkov, med katerimi so bili tokrat tudi osnovnošolci, da bi prisluhnili čisto novi zgodbi, Milka in pošasti. V goste je spet prišla izvrstna, pristna kamišibajkarica iz naših logov, učiteljica Katerina Ferletič, ki ji je to pripovedovanje že izjemno priraslo k srcu in se tudi že zasidralo v zavesti malih in velikih poslušalcev. Prav nič se ne čudimo temu, da je ob teh svojih raziskovalnih poteh s kamišibajem na raznih mednarodnih festivalih prejela priznanja in nagrade, pa tudi srebrno Linhartovo značko JSKD za svoje neutrudno ustvarjalno delo, kateremu se je v zadnjih letih pridružilo še širjenje te posebne gledališke zvrsti. Njene pripovedi so tako privlačne, da dobiva vabila od vsepovsod. Letos je naštela kakih 30 nastopov v raznih krajih zamejstva in na Slovenskem, od vrtcev, šol do društev; do konca leta jih bo gotovo še nekaj. Kljub vsemu temu se še zmeraj izpopolnjuje.

Na pravljičnem srečanju v Feiglovi knjižnici se je pred otroki predstavila s svojevrstnim avtorskim projektom, v katerem se rahločutno in spoštljivo do te otroške problematike na zelo razumljiv način loteva resne tematike, s katero se zadnje čase morajo zmeraj bolj ukvarjati učiteljice in vzgojiteljice. Pripoved, ki jo je naslovila Milka in pošasti, je vzklila na tečaju, ki so ga imeli učitelji vseh šol tu pri nas. Na njem je bil govor o inkluziji, o otrocih s “posebnimi potrebami”. K tej skupini ne spadajo le tisti, ki imajo določene patologije, ampak tudi taki, ki ne zmorejo dolgotrajne koncentracije, ki so nemirni, razdražljivi ali hiperaktivni, živahni … Zgodbo, ki govori prav o vključitvi teh otrok v skupino oz. kaj lahko naredijo vzgojitelji zanje, je pred kratkim predstavila tudi na nekem izpopolnjevalnem tečaju v Ajdovščini in zanjo prejela laskavo pohvalo.

V knjižnici prisotni otroci, ki jih je prijazno pozdravila knjižničarka Breda Bertalanič, so pozorno spremljali zgodbo; zelo povedno jo je ilustrirala sama Ferletičeva in jo, kot vedno, tudi zelo privlačno in razločno razvijala. V središču pozornosti je deklica Milka, ki se med poukom kar ne more umiriti in se vključiti v šolsko delo. Nekaj jo strašno nadleguje in zato kar zakriči; ko jo učiteljica povabi, naj se v prijetnem kotičku skuša umiriti, ji iz ust skoči grozljiva pošast vseh barv, ki jo vidi le učiteljica skozi posebna očala. Ko se ji to dogodi, se deklica počasi pomiri in na list nariše različne barve pošasti, ki ponazarjajo njena čustva in občutke. S pomočjo italijanske pop up knjige I colori delle emozioni (Barve čustev), ki prikupno odslikava različna občutja v obliki pošasti raznih barv in besedilo katere je sama prevedla, je Katerina Ferletič povprašala otroke, kaj so to čustva, s kakšnimi barvami jih lahko ponazorimo in kako se sami počutijo, ko jih premetavajo različna občutja. Otroci so kar hitro ugotovili, da rdeča barva označuje jezo – to je treba še posebno dobro znati obladovati, ker karkoli naredimo v jezi, se potem tega bridko kesamo, kar seveda velja tudi in še posebno za odrasle! – modra žalost, črna strah, ki je majhen, ker se najraje skrije, zelena umirjenost, rumena veselje, žareče kot sonce, rožnata pa ljubezen. Vsaka mora biti v “svoji posodici”, drugače nastane zmeda in prekipevanje različnih občutij, ki povzročajo nemir.

Ob koncu tega zelo povednega kamišibaja, ki je stvarno obravnaval tako abstraktne pojme, kot so čustva, je vsak od malih poslušalcev dobil narisano pošast, ki jo je po svojem trenutnem občutju pobarval. Pri barvanju je prevladovala rumena barva, ki ponazarja veselje. Otroci so nedvomno s tem pokazali, da so se na Pravljični urici v družbi Katerine, ki jim je tako privlačno znala prikazati in obrazložiti naša čustva, imeli zelo dobro in da jih je srečanje navdalo z veseljem.

Tudi tokrat so seveda segli po krasno ilustriranih knjigah, da se bodo ob njihovem prelistavanju zazrli v pravljični svet, ki jim odpira nova obzorja in pomaga pri premoščanju težav in vsesplošni rasti.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme