Portreti štirih otrok Lebensborna

Piše: APE

Novinarska konferenca

V Peterlinovi dvorani v Trstu so na novinarski konferenci, ki je potekala v ponedeljek, 25. marca 2024, predstavili tržaško projekcijo novega dokumentarnega filma slovenske režiserke Maje Weiss z naslovom Zajeti v izviru – Slovenski otroci Lebensborna. O filmu so spregovorili režiserka Maja Weiss ter predstavnika soorganizatorjev tržaške projekcije, predsednik Društva slovenskih izobražencev Martin Brecelj in predstavnica Kinoateljeja Mateja Zorn.

V četrtek, 28. marca, bo ob 20. uri v kinodvorani Super v Trstu prvič na Tržaškem na ogled dokumentarec, ki prikazuje čustveno potovanje skozi eno najtemnejših epoh evropske zgodovine. Film predstavlja pretresljive zgodbe štirih ukradenih slovenskih otrok, ki so bili del nacističnega rasnega eksperimenta v času druge svetovne vojne. Več tisoč otrok je bilo po celi Evropi ukradenih in pripeljanih v Nemčijo z namenom ponemčevanja. V okupirani Sloveniji je bilo za program Lebensborn, ki ga je zasnoval Heinrich Himmler in je bil namenjen širitvi arijske rase, ukradenih 645 otrok in izbranih 30 dojenčkov. Večina teh otrok je bila oddana v posvojitev nemškim parom, ki so bili vsaj na videz zvesti nacističnemu režimu. Film se osredotoča na življenjske zgodbe štirih 80-letnikov, ki živijo na različnih koncih sveta: Hayma Henryja Heyderja iz Kostarike, Ingrid von Oelhafen iz Nemčije, Franca Zagožna iz Belgije in Ivana Acmana iz Slovenije. Maja Weiss v resnici s tem dokumentarcem nadaljuje tematiko o slovenskih ukradenih otrocih, ki jo je obravnavala že leta 2014 v dokumentarcu z naslovom Banditenkinder – Slovenskemu narodu ukradeni otroci, vendar je ta povsem samostojen in izviren. “Film je sad sodelovanja s pisateljico Natašo Konc Lorenzutti, ki je napisala scenarij,” je pojasnila režiserka. “Delo prikazuje štiri zgodbe, štiri portrete otrok iz Lebensborna. V zgodbi spoznamo, kdo so bili starši teh posvojenih otrok, kdo so bili pravi biološki starši ter kako in sploh če so se vrnili domov. Protagonisti v filmu, ne glede na nacionalno pripadnost, sporočajo, da so odpuščanje, kompromis, sprejemanja različnosti, solidarnost in ljubezen pomembni za ohranjanje miru v svetu, ki je vse bolj nemiren.” V filmu vidimo obarvane črno-bele fotografije, ki dodajo pretresljivi zgodbi poseben pečat. Gledalca opozarjajo, da se vojna ni dogajala le nekoč, ampak se dogaja tu in zdaj, pred nami in našimi očmi. “Celoten projekt oz. film predstavlja nek proces zaupanja ter opozarja na spomin, predvsem pa je v opomin, da bi se take grozote ne zgodile nikoli več,” je še povedala režiserka Maja Weiss.

Tržaške projekcije sta se izjemno veselila tudi Mateja Zorn in Martin Brecelj. “Film bo opremljen tudi z italijanskimi podnapisi. Tudi preko filma želimo tkati povezavo in dialog s sosedi ter posredovati izjemno sporočilo, koliko je pomemben mir,” je povedala Mateja Zorn. Veselje in prisrčno zahvalo je izrazil tudi predsednik Društva slovenskih izobražencev Martin Brecelj, ki je poudaril, da gre za film z izjemno pomembnim sporočilom.

Dokumentarec bo torej na ogled v četrtek, 28. marca 2024, ob 20. uri v kinodvorani Super v Trstu (Ul. Paduina 4). Rezervacija ni potrebna, vstopnina je 5 evrov. Film bodo 14. aprila predstavili v Špetru.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme