“Ponovno začeti, ponovno se roditi!”

“Ponovno začeti, ponovno se roditi”!
Tako nekako bi lahko prevedli naslov nagovora, šlo je za pravo “lectio magistralis” msgr. Micheleja Tomasija, škofa iz Trevisa, kateremu je goriška nadškofija letos zaupala vodenje slovesne večjezične maše ob prazniku zavetnikov goriške nadškofije in dežele Furlanije Julijske krajine. Vsako leto se namreč v Ogleju zberemo, da počastimo sv. Mohorja in Fortunata, oglejska mučenca in živa, dejavna pričevalca vere, kot ju je označil msgr. Tomasi, ki se je pred nagovorom zahvalil gostitelju, goriškemu nadškofu msgr. Carlu Marii Redaelliju.
Letos je bil praznik zavetnikov naše dežele in goriške nadškofije v Ogleju drugačen, zaradi izrednih razmer, ki jih narekuja pandemija virusa covid-19. V oglejsko baziliko je lahko šlo k maši izjemno malo število ljudi, vsi seveda z obveznimi maskami, za druge je bil pripravljen velik ekran na trgu pred baziliko. Prav na Kapiteljskem trgu so bile tudi stolice, vedno razporejene, kot to zahtevajo izredne razmere, na katerih se je zbralo lepo število ljudi, da bi prisluhnili msgr. Tomasiju, ki se je rodil leta 1965 v Bocnu, je torej dvojezičen, odraščal in šolal pa se je tudi v Vidmu in Brixnu na Južnem Tirolskem. Univerzitetno diplomo iz gospodarskih in družbenih ved je dosegel na sloviti univerzi Bocconi, 18. junija 1998 pa je bil posvečen v duhovnika. Doktorat iz družbenih ved je dosegel na univerzi v Innsbrucku. Po različnih odgovornih mestih v Cerkvi ga je papež Frančišek 6. julija leta 2019 imenoval za škofa v Trevisu, posvečen pa je bil v Brixnu 14 septembra istega leta, glavni posvečevalec je bil škof msgr. Ivo Muser. Danes je pri Škofovski konferenci v Trivenetu odgovoren predvsem za družbene tematike in delo, šport, naravo in prosti čas.
Da prihaja msgr. Tomasi iz drugega sveta, mislimo predvsem na njegovo temeljito poznavanje gospodarskih in družbenih razmer, je pokazal tudi v Ogleju, ko je spregovoril o pandemiji, o tem, kako se je čas za našo družbo naenkrat ustavil in kako smo bili vsi prisiljeni v karanteni razmišljati, kako naj gremo naprej. Navajal je predvsem misli Benedikta XVI. In papeža Frančiška, predvsem pa je nenehno poudarjal, kako je prav čas pandemije pokazal, kako ni res, da smo sami, ampak smo del skupnosti, začenši z vlogo družine. Povedal je, da bo nov začetek po pandemiji, ki ga šele spoznavamo, težak, saj ne gre za vžiganje stroja, ampak je naša družba sestavljena iz različnih posameznikov, v katerih ima vsakdo svojo vlogo in je zato še kako pomembno, da je pri ponovnem zagonu gospodarstva, življenja, vsakdo od nas na določenem mestu. Msgr. Tomasi je Cerkev predstavil kot živo, kot Kristusovo telo in po njegovem mnenju je pomembno, da se prenovimo, kot se življenje prenavlja z vsakim novim rojstvom otroka: “Sebi darujemo življenje, ko ga drugim podarjamo”!
Med številnimi prisotnimi politiki v Ogleju je bila tudi slovenska senatorka v Rimu Tatjana Rojc, med duhovniki, ki so darovali večjezično slovesno mašo pa je bil poleg škofov iz Triveneta tudi goriški škofijski vikar za Slovence g. Karlo Bolčina.
JUP

Preberi tudi

Onkraj optimizma in pesimizma

Kristjani in družba

Živa Cerkev v času koronavirusa

Kristjani in družba

Polnost in večnost Gospodove besede

Kristjani in družba

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme