Ponovitve Umirajoči bog Triglav in Nunc, gostujoča predstava iz Italije

Fotografije: Peter Uhan

Avtorski projekt po povesti Franceta Bevka
Umirajoči bog Triglav
Avtofiktivna zgodovinska povest

Koproducent Akademija za gledališče, radio, film in televizijo UL

SRE 8. 11. | ČET 9. 11. | PET 10. 11. | SOB 11. 11. ob 19.00
Kulturni dom Šempas

Izhodišče uprizoritve je zgodovinska povest Franceta Bevka, ki se navdihuje po resničnih dogodkih iz leta 1331, ko je inkvizitor posekal sveto drevo in s kamenjem zasul studenec, ko je ugotovil, da ju Kobaridci še vedno častijo. Opominjanje na staro vero, drugo mitologijo z drugim izvorom in kulturno podlago je bil boj za ohranitev identitete v času fašizma na Primorskem.

»Zanima me lastno domoljubje, /…/ V kakšnem okolju so se formirale naše identitete in kje naletimo na konflikte sami s sabo. /…/ Zgodbo sem brala izrazito skozi mlajše like (obe sestri in oba brata) in zato je precej prisotna tudi tema odraščanja in spola. Poleg tega vsi mlajši liki nenehoma prenašajo pritisk in nasilje. Se tudi upirajo – staršem, pozicijam moči. Predvsem me zanimata upornost in izobčenost ženskih likov.« (Mojca Madon, režiserka)

Režiserka Mojca Madon
Igrajo Ivana Percan Kodarin, Maja Poljanec Nemec, Žiga Saksida, Marjuta Slamič, Tamara Avguštin k. g., Blaž Šef k. g., Mojca Madon k. g.

 

Nunc
Za odrasle in otroke od 6. leta naprej

Gostujeta Gledališče Metastasio, Prato in Kulturno društvo Brat, Porpetto

NED 12. 11. ob 20.00
veliki oder

IZBIRNA PREDSTAVA ZA ABONENTE (Abonma Sreda, Četrtek, Petek, Sobota in Konto)

Nunc pomeni zdaj. To je ime za osebe plemena, ki niso sposobne videti dlje od svojega nosu. Danes, tukaj in zdaj, ne pomeni več sreče, ampak kaže na sebičnost, na pomanjkanje uvida v (trajnostno) prihodnost. Živeti v tem trenutku lahko pomeni tudi, da ne razmišljamo o svojih posledicah in se ne učimo iz svojih napak. Nunc je temačna pravljica z močnim sporočilom. Odsotnost govorjene besede in kompleksna dramaturgija, ki vključuje zvok, prostor, maske in predmete, izstreli semena poezije v korenine tradicije. Te se razbohotijo v cvet, ki zabava, ne da bi tolažil.

Režija Claudio Colombo
Igrajo Agata Garbuio, Claudia Manuelli, Irene Silvestri, Paolo Tosin/Michele Guidi

 

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme