“Pomladni” oddelek v vrtcu bo družinam z majhnimi otroki v veliko pomoč

Piše: Kat

Večstopenjska šola v Gorici

Gorici bodo septembra 2021 zelo verjetno odprli novo sekcijo vrtca za otroke od 24. do 36. meseca starosti, to bo t.i. “pomladni” oddelek vrtca. Vršilka dolžnosti ravnatelja slovenske večstopenjske šole v Gorici, Mara Petaros, je v sredo, 13. januarja, po sestanku, ki ga je imela z drugimi goriškimi in tržaškimi ravnatelji, spregovorila o projektu, ki bi gotovo olajšal življenje marsikateri družini z majhnimi otroki.

Ravnateljica pravi, da bodo za novo sekcijo izbrali vrtec Pika Nogavička v Štandrežu: “Zdi se nam, da je ta lokacija najboljša, glede na to, da je poslopje vrtca zgrajeno za tri sekcije in trenutno sta samo dve delujoči. Pomladni oddelek bi namestili v preurejene prostore, ki so trenutno namenjeni tretji sekciji, in tiste v nekdanjem stanovanju hišnika, ki je neuporabljeno.” “Oddelek bo namenjen otrokom, ki so dopolnili 24 mesecev starosti –sedaj zbiramo interesente med otroki, ki so rojeni v letu 2019. Otrok, ki bo dopolnil 24 mesecev starosti do konca decembra, se bo lahko vključil v skupino,” je razložila ravnateljica. Trenutno na ravnateljstvu še preverjajo, ali obstaja zadostno zanimanje za vpis otrok v oddelek, vsekakor Mara Petaros poudarja, da je minimalno število vpisov, ki bo omogočilo odprtje oddelka, pet, štiri družine pa so že zelo zainteresirane za vpis, čeprav vpisovanje otrok v oddelek uradno ni še steklo. Projekt bo gotovo izvedljiv, čeprav se mora ravnateljstvo o vseh birokratskih zadevah, potrebnih pooblastilih in dovoljenjih še dogovoriti s podjetjem za zdravstveno varstvo in goriško občinsko upravo.

Vsak “pomladni” oddelek ima lahko od pet do dvajset otrok, deluje od 5 do 8 ur na dan, 11 mesecev na leto. Po besedah ravnateljice bo novi oddelek v veliko pomoč družinam, ki si ne morejo privoščiti, da bi svoje otroke vpisale v jasli, saj bodo starši otrok v “pomladnem” oddelku prispevali samo stroške za šolsko prehrano – jasli navadno sprejmejo otroke, ki imajo najmanj tri mesece starosti, strošek pa je za družine znatno višji. “’Pomladni’ oddelek mora biti v isti stavbi vrtca in didaktični program mora biti tako zgrajen, da zagotavlja otrokom določeno vzgojno kontinuiteto. To bo nekako uvajanje v vrtec, obstajale pa bodo lahko tudi skupne dejavnosti z ostalima sekcijama vrtca,” je dodala Mara Petaros.

V novem oddelku bodo morali biti prostori in pohištvo prilagojeni potrebam malčkov: imeli bodo previjalno mizico, posteljice za popoldanski počitek, mize in stole primernih velikosti. Po italijanski zakonodaji so take vrste oddelkov predvidene že dalj časa, odgovarjajo namreč določilom zakonske uredbe št. 65 iz leta 2017 oz. integriranega vzgojno-izobraževalnega sistema od 0 do 6 let. Pravilnik, ki ureja zakonsko uredbo, je še v pripravi, na razpolago pa sta še člen 38 deželnega zakona št.13 iz leta 2008 in deželni pravilnik iz leta 2018 št.13, ki določata dovoljenja, ki so potrebna za odprtje takih oddelkov. Dežela FJk nudi tudi finančno pomoč za odprtje “pomladnih” oddelkov, kot nam je povedala Mara Petaros pa bodo stroški za prilagoditev prostorov štandreškega vrtca v breme goriški občinski upravi, za osebje pa bo poskrbel Deželni šolski urad – “potrebne bo veliko sinergije med posameznimi ustanovami, da bomo projekt lahko izvedli.”

Glede učnega in neučnega osebja, ki bo delalo v novem oddelku, nam je ravnateljica povedala, da bodo za malčke morale skrbeti vsaj tri osebe: vzgojiteljica za vrtec, oseba, ki ima potrebno izobrazbo za vzgojo v jaslih, in varuška otrok. Glede na število vpisov otrok v goriške vrtce v novem šolskem letu bodo odločili, če bo mogoče izkorisititi že zaposleno osebje ali pa bo potrebno zaposliti novo.

To bo edina taka sekcija za celotno Goriško, torej odprta za mesto in vse vasi ravnateljstva večstopenjske šole. “Sprejemali bomo otroke iz vse Goriške, tudi iz sosednjih občin. Pogoji bodo za vse enaki. Izbrali smo štandreški vrtec zaradi razpoložljivosti prostorov, velikega parkirišča, vrta in lokacije, saj je z lahkoto dosegljiv tudi vsem staršem, ki iz sosednjih občin hodijo v službo v Gorico.”

“Najprej začnimo. Naš cilj je odpreti en “pomladni” oddelek na vsaki slovenski večstopenjski šoli, od Milj do Špetra. Videli bomo, kakšno bo povpraševanje in kako se bo projekt utekel. Nabrali si bomo pomembne izkušnje, ki nam bodo v prihodnje pomagale pri odprtju drugih, podobnih oddelkov. Mi si trenutno prizadevamo, da bi začeli v Štandrežu. Vabim zainteresirane starše, naj kličejo ali pišejo na tajništvo večstopenjske šole v Gorici. Mail lahko pošljejo tudi meni na naslov mara.petaros@vsgorica.net,” je zaključila ravnateljica Mara Petaros.

Odprtje “pomladnega” oddelka bo gotovo v veliko pomoč družinam z majhnimi otroki in verjetno tudi v spodbudo mladim parom, ki se še niso odločili, da bi si ustvarili družinico. Zelo pozitivno je dejstvo, da se bodo naši malčki že tako zgodaj vživeli v slovensko okolje, se soočali z izzivi, ki jih šolsko okolje ponuja, in da jim bo zajamčena določena vzgojna kontinuiteta. V upanju, da bodo na ravnateljstvu večstopenjske šole v Gorici projekt “pomladnega” oddelka vrtca srečno izpeljali, jim seveda želimo uspešno delo!

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme