Pomenljive črno-bele risbe Anice Pahor

Piše: Mch

Nabrežina / Razstava Kraška simfonija v kavarni Igo Gruden

Kraška simfonija je naslov razstave, ki je ta čas na ogled v Nabrežini. V kavarni SKD Igo Gruden zraven cerkve razstavlja svoja dela slikarka Anica Pahor, ki je odraščala v Jamljah. Avtorica, kljub letom, ohranja živahnost in je na ustvarjalnem področju vsestransko dejavna. Njen opus je izredno bogat in raznolik.

V lepo opremljenih prostorih kavarne prikazuje slikarka obiskovalcem svoje prvobitne vtise in zaznavanja, ki so, kakopak, vezana na njeno rojstno vas in na bližnji Doberdob. Čez ta del Krasa je, kot znano, šla vsa velika zgodovina prejšnjega stoletja, ki je tamkajšnje zaselke in vasi popolnoma preoblikovala. Pomislimo samo na razdejanje in opustošenje, ki so ga na tem območju pustili za sabo srditi boji med prvo svetovno vojno. Prebivalci so morali v begunstvo. Ko so se vrnili domov, so bile njihove vasi docela porušene. Vse je bilo treba začeti znova graditi. Domačini so kljubovali in skušali na svoji zemlji obstati.

Črno-bele risbe, ki jih avtorica ponuja na ogled, prikazujejo motive izseljencev, dviganja ljudi s tal in varno oklepanje družinskih vezi. Gre za vsebine, ki so žal v vsej svoji sodobni razsežnosti še kako aktualne.

Na odprtju razstave je v petek, 25. marca 2022, v imenu organizatorjev spregovorila prof. Vera Tuta. Slikarka je zaskrbljena, kam bo šlo vse njeno ustvarjalno bogastvo, ko bo omagala. Ker je na svoj rojstni kraj zelo navezana, pričakuje, da bo kdo od jameljskih prosvetnih delavcev stopil z njo v stik. Sicer pa gre za vprašanje, ki se tiče širše skupnosti. “Naša narodna skupnost nima čuta – in zato si nismo izdelali dolgoročne strategije in orodij – za svoje dragocenosti, za svojo narodno “’srebrnino”, je bilo rečeno na otvoritveni slovesnosti. Slikarska dela Anice Pahor bodo v Nabrežini na ogled do poletja.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme