Tržaška

Pomenljiv zgodovinsko-vinarski dogodek

Pomenljiv zgodovinsko-vinarski dogodek

Pomenljiv zgodovinsko-vinarski dogodek

V ponedeljek, 22. oktobra 2018, je bil v večernih urah na zelo očarljivi lokaciji izreden zgodovinski dogodek. Socerbski grad nad Dolino pri Trstu je imel v gosteh množico obiskovalcev, ki so si izborili mesto, da bi lahko spremljali predavanje profesorja srednjeveške zgodovine Fulvia Colomba o zgodovini vinske trte in vina v Bregu. Dogodek je potekal v organizaciji Srednjeevropskega inštituta za zgodovino in kulturo Josip Pangerc iz Doline in Socerbskega grada in je umeščen v dogodke, ki letos potekajo ob 150. jubileju rojstva Josipa Pangerca.
Knjižno in raziskovalno delo o zgodovini vinske trte in vina v Bregu je poleg Colomba predstavil tudi predsednik omenjenega Srednjeevropskega inštituta Marko Manin.
Dogodka so se udeležili tudi deželni ravnatelj za spomeniško varstvo z italijanskega ministrstva za kulturo in direktor Državnega arhiva v Trstu, dr. Viviano Iazzetti, nekdanji deželni ravnatelj dr. Pierpaolo Dorsi, dolinski župan Sandy Klun, deželni svetnik Igor Gabrovec, predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj, predsednik družbe MIOT srl Marjan Gropajc.
Srednjeveški glasbeni repertoar harfistke prof. Aurore Roiaz in kitarista prof. Ennia Guerrata je dajal celotnemu dogodku še poseben čar. Glasbenika sta se navezala na zgodovinsko tematiko iz 17. stoletja s skladbami Ludovica Roncallija in Williama Lawesa.
Zgodovinar Colombo je predstavil nova raziskovanja, ki temeljijo na srednjeveških dokumentih od 14. stoletja naprej. Bogato dokumentarno gradivo predstavlja vinarsko dejavnost v Bregu v srednjem veku, med obdobjem renesanse vse do začetka 19. stoletja. Med predavanjem je Colombo predstavil vinsko klet socerbskih grofov Petačev. Vinska klet v jami ni bila uspešna, saj je socerbska sveta jama ena izmed redkih jam v Sloveniji, ki v zimskem obdobju doživi zelo nizke padce temperature.
“Takrat so si pojav razlagali z dejstvom, da si sveti Socerb ne želi, da se shranjuje vino v jami, in vinsko klet so takoj ukinili”, je povedal prof. Colombo, ki je med predstavitvijo pokazal fotografske posnetke dokumentarnega gradiva in tudi nekdanje kleti v jami. Celotna ekonomija Brega je temeljila na pridelovanju vina. “Vino, ki so ga na tem območju pridelovali od leta 1300, je bila rebula. Z njo so tudi trgovali, bila je kakovostna, prodajali so jo v Benetke in tudi na sever.
Ob zgodovinskih dogodkih, ki so bili zelo pomembni za razvoj vinarstva v Bregu, sta predavatelja prišla do začetka 19. stoletja. To obdobje je zaradi stalnega trgovskega porasta v Trstu pomenilo ponovni razcvet. Začeli so pridelovati novo vino, ki je bilo primerljivo z antičnim in so ga po območju imenovali brežanka.
Slovenski razsvetljeni teolog, pisatelj, pesnik, pedagog, antropolog itd., Valentin Vodnik, je namreč napisal za tržiškega meščana in trgovca Petra Malija poezijo, v kateri omenja zelo slavno vino iz Brega – brežanko. Pesem je hvalnica avstrijskih zmagovalcev, ko so leta 1814 sklenili mir med Francozi in Avstrijci, in obenem pohvala uspešnega trgovca iz Tržiča na Gorenjskem.
Prof. Colombo je razkril zanimiv podatek: “Odkrili smo dokumente in nekatera pričevanja hišne pomočnice Valentina Vodnika, v katerih piše, da pisatelj Vodnik ni sedel za mizo, če ni bilo na njej čaše brežanke, bil je pravi ljubitelj tega vina”.
Vino brežanka označujejo sladek okus, aromatični vonj in žitnorumena zlata barva. V prejšnjih stoletjih je bila brežanka v avstrijskem cesarstvu zelo poznana.
Predsednik Srednjeevropskega inštituta je med večerom predstavil stalno prisotnost brežanke v slovenski literaturi, dramaturgiji in slovenskem časopisju in revijah iz 19. in 20. stoletja. (…)
Cel zapis v tiskani izdaji

08.11.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!