Pomen ravnotežja

Piše: Matevž Čotar

Draga 2023 / Desnica in levica danes

Popoldansko sklepno predavanje letošnje Drage je nadaljevalo politični slog jutranjega predavanja o politični sceni pri nas in na Koroškem, bilo je namreč namenjeno desnici in levici danes. Zanimivo diskusijo sta sooblikovala Žiga Turk in Igor Lukšič, profesorja in nekdanja ministra Republike Slovenije. Vsakdanji pogled na politično življenje opozarja na okoliščino, da ga zaznamuje boj med političnimi akterji, ki se bolj ali manj spontano izoblikujejo v dva bloka, ki ju od francoske revolucije imenujemo desnica in levica. V tej delitvi so politiki iskali in iščejo vsak svojo identiteto, programe, ideje in vrednote, ki so jim blizu, je ob začetku obrazložila moderatorka srečanja Martina Valentinčič in citirala Norberta Bobbia – merilo za razlikovanje med dvema je ideal enakosti v razmerju z idealom svobode. Časi in dejavniki v družbi se pa hitro spreminjajo in zdaj ljudje opozarjajo, da v resnici ni več prave levice in desnice, drugi pa, da razlika med obema sploh ni več ključna in da so postale pomembnejše druge. Igor Lukšič in Žiga Turk sta spodbudno in lucidno predstavila zgodovino, značilnosti levice in desnice, kaj pomeni ta delitev danes, svoje nazore, oba tudi zelo prepričljivo, a z velikim spoštovanjem.

Najprej sta povedala nekaj zgodovinskih zanimivosti o tej delitvi. Igor Lukšič je nato razložil, da ko govorimo o levici in desnici, pravzaprav govorimo o pozicioniranju v političnem prostoru oz. na neki navidezni politični daljici. Nekje v osemdesetih letih pa se je po predavateljevem občutku ta daljica začela vrteti okoli osi in zarisuje drugačno orientacijo v prostoru, ta je ploskovna, ne več levo – desno, ampak središče – margina. Gre za poskus nove orientacije, ampak levo-desno zaenkrat še vedno vztraja. Žiga Turk je v uvodni misli šel še dlje v preteklost in povedal, da je taka, podobna delitev v bistvu od vsega začetka zgodovine civilizacije. Eni so prepričani, da se rodimo z izvirnim grehom, drugi da brezmadežni, eni da smo rojeni šibki, odvisni in nevedni, drugi da smo svobodni in enaki, eni da slonimo na zgrajenih, trdnih temeljih, drugi pa da je vse zgrešeno. “Ključna razlika med desnico in levico je, da se desnica ,boji Boga‘, levica pa ne,” je poudaril Turk, in to “ne v verskem oz. konfesionalnem smislu, ampak v smislu priznavanja, da je nekaj nad nami ali je nad nami le modro nebo. Če nad nami ni nič, si lahko v deklaracijo človekovih pravic napišemo karkoli,” je še provokativno dodal.

Temeljni poudarek Turka pa je bil, da se desnica in levica potrebujeta. “Ravnotežje je potrebno!” Če je desnica šibka, se nam zgodi komunizem, nacionalsocializem in liberalizem. Šibka levica tudi ni dobra, ker potem prevlada klerikalizem, stagnacija in počasen razvoj, brez inovacij.

Kaj nas zato čaka? Kaj je sporočilo za našo državo? Potrebujemo ravnotežje, potrebujemo možnost, da se ta dva idejna kroga soočata, ker le tako bo lahko država šla naprej, sta prepričana govorca. Le v enakopravnem soočanju se izkristalizira, kdo ima in kdo nima prav glede določenega vprašanja, in tako se lahko tudi kaj pametnega izide, ne pa da ena stran zataji drugo in obratno.

Gosta sta povedala še veliko zanimivega o sedanjih razmerah, predvsem o pojmu in različnem pojmovanju svobode, vlogi kapitala v družbi, ki žal močno vpliva na dinamike znotraj le-te, na kulturo, na politiko itd. To je po mnenju Lukšiča in Turka verjetno tudi eden glavnih razlogov za nizko volilno udeležbo, zadnjim vprašanjem, s katerim je moderatorka izzvala predavatelja. Zanimanja za politiko je malo in to je neka napaka v sistemu. Ni možnosti preveč zaviti v levo ali v desno, ker so tirnice zasnovane v interesu kapitala. Ta si želi imeti približno stabilne razmere in mogoče podzavestno tudi ljudje, je dejal Turk. Katerakoli ideja, naj bo desna ali leva, ki ogroža obstoječo strukturo moči, je hitro odrinjena iz političnega prostora, je še dodal Lukšič. To je verjetno tudi odgovor na vprašanje, zakaj ljudi ne zanimajo več volitve, saj gredo volit le takrat, ko imajo realno predstavo, da se bo zanje nekaj spremenilo.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme