Pomembno je povezovanje

Fotografije: Žan Kolman / KPV

Svet Vlade RS za Slovence v zamejstvu

Na povabilo predsednika Vlade Republike Slovenije in predsednika Sveta Vlade RS za Slovence v zamejstvu dr. Roberta Goloba se je v ponedeljek, 10. junija, v Ljubljani prvič v novem mandatu sestal Svet Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu. Svet sestavljajo predstavniki avtohtone slovenske narodne manjšine v Avstriji, Italiji, na Hrvaškem in Madžarskem ter slovenski ministri, katerih pristojnosti so povezane tudi z delovanjem in položajem Slovencev v zamejstvu. Podpredsednik sveta je podpredsednik vlade in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon.

V izjavi za medije po srečanju je Arčon poudaril, da je dveinpolurna vsebinsko bogata razprava dokaz pomembnosti zamejskih tematik za Slovenijo, temelj za nadaljnje delo in izraz hvaležnosti za trud, ki ga naši rojaki namenjajo ohranjanju slovenstva.

Na seji so člani iz zamejstva predstavili stvarnost in izzive, s katerimi se soočajo v okviru posameznih zamejskih skupnostih v vseh štirih sosednjih državah. Podali so predloge, o katerih so razpravljali s pristojnimi ministri in državnim sekretarjem. Na tokratnem zasedanju so posebno pozornost namenili izzivom čezmejnega sodelovanja in ohranjanju slovenskega jezika.

Uvodoma je zbrane nagovoril predsednik vlade Robert Golob, nato je člane sveta pozdravil podpredsednik Arčon, ki je izpostavil nekaj pomembnejših uspehov in korakov v smeri boljšega položaja slovenskih manjšin v sosednjih državah. Zamejska gospodarska koordinacija, ki je bila ustanovljena leta 2022 ob začetku mandata te vlade, je lepo zaživela. Oblikovanje podobne povezave med zamejskimi organizacijami iz vseh štirih držav je minister napovedal tudi na področju kulturnega delovanja. V nadaljevanju je sledila razprava in predstavitev stanja v posamezni zamejski skupnosti. Seje so se udeležili predsednik SSO Walter Bandelj, predsednica SKGZ Ksenija Dobrila, senatorka Tatjana Rojc in deželni svetnik Marko Pisani iz Italije, dr. Valentin Inzko, Manuel Jug, Bernard Sadovnik in Gabriel Hribar iz avstrijske Koroške, mag. Susanne Weitlaner in mag. Sebastian Walcher iz avstrijske Štajerske, dr. Barbara Riman in Barbara Antolić Vupora iz Hrvaške, Andrea Kovacs in Erika Köles Kiss iz Madžarske, ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić, minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda, ministrico za kulturo pa je nadomeščal državni sekretar Matevž Čelik Vidmar.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme