“Pomembno je le, da je Narodni dom spet v slovenskih rokah!”

Predsednika Sveta slovenskih organizacij Walterja Bandlja, ki si je brez pomislekov in vztrajno zelo prizadeval za to, da je Narodni dom v Trstu prišel v slovensko last, smo po slavju v Trstu, polemikah in odmevih na osrednji dogodek letošnjega leta pri nas vprašali za izjavo, da bi sklenili dogajanje v zvezi z Narodnim domom. Že res, da bo dejanska vrnitev trajala kar precej časa, a pomembno je, da je Narodni dom ponovno v slovenskih rokah.
Walter Bandelj nam je takole povedal:
“Kdor misli, da je obisk italijanskega predsednika Sergia Mattarelle in slovenskega predsednika Boruta Pahorja dveh spomenikov v Bazovici zasenčil dogodek okrog Narodnega doma v Trstu, je povsem naiven in gleda samo v smer, ki mu je trenutno všeč.
Sam sem prepričan, da se je zgodilo prav obratno. Vidljivost dogodka v Narodnem domu, podelitev dveh najvišjih državnih odličij še zadnji priči požiga Narodnega doma, našemu pisatelju Borisu Pahorju, v medijih, še posebno italijanskih in tujih, je bila velikanska. Narodni dom je bil postavljen v središče pozornosti. Če zgodbe Narodnega doma doslej ni poznal italijanski 60-milijonski večinski narod, so jo imeli zdaj priložnost spoznati, še posebej to velja za vse prebivalce dežele Furlanije Julijske krajine. Tržačani pa so doslej vedeli kvečjemu to, da je Narodni dom v sklopu univerze.
Dogodek vrnitve Narodnega doma nam Slovencem je imel izjemen medijski odmev, je epohalnega pomena za vse. Žal so predvsem slovenski časniki namenili preveč pozornosti obisku “fojbe”. Tisti, ki smo podprli oba predsednika, da sta šla k spomenikoma, smo bili deležni sramotenja, žalitev, a tudi odobravanja s strani dobromislečih, tistih, ki imamo oči uprte v prihodnost. Sam bi rad poudaril, da je to dejanje izjemnega pomena, predvsem za vse naše otroke, ki ne smejo rasti v sovraštvu in morajo rasti brez občutka krivde.
Kdo je politično pogrešil, me sprašujejo ljudje. Ni namreč ostalo neopazno, da sem bil kot predsednik Sveta slovenskih organizacij sam v Bazovici pri obeh spomenikih, kolegice Ksenije Dobrila, ki vodi SKGZ, pa ni bilo. Znova pa so nekateri dokazali, da smo Slovenci narod, ki se ne bori za svojo uspešnost, ampak zato, da sosedu čim prej “crkne krava”. Predsedniku Republike Italije Sergiu Mattarelli niso Italijani namenili niti ene negativne besede, da je bil pri spomeniku “teroristom”. Predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju, ki je naredil zgodovinski korak, pa so iz enega političnega dela Slovencev letele samo žaljive besede, češ da je bil obisk “fojbe” potrditev zgodovinske laži. Pravijo, da v tistem kraškem jašku ni nobenega posmrtnega ostanka nobenega ubitega Italijana, kar je tudi res. Vendar je to za Italijane kraj spomina, simbol. In za Italijane je simbol vedno in le simbol. Za ekstremne levičarje bi bilo torej najbolje, da premaknemo “fojbo” v Socergo in tako pokažemo grozote, ki jih je zakrivila po vojni Komunistična partija. Seveda gre ponovno za izgovor. Pozabili pa so, da je samo na Slovenskem več kot 600 grobišč, za vse je kriva tedanja komunistična diktatura. Sploh se ne zavedamo, kaj je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor uresničil s prisotnostjo in stiskom rok v Trstu. Gre za veliko, zgodovinsko dejanje. In zato nisem imel nobenega dvoma, ko sem ga podprl. Italijanski politik Alcide De Gasperi je dejal, da je razlika med politikom in državnikom velikanska, prvi gleda samo na trenutno korist zase, drugi pa naredi korake, ki so pomembni za vse in za prihodnost naroda. To je storil slovenski predsednik Borut Pahor! In nazadnje še to: polemike se bodo prej ali slej polegle, pomembno je le dejstvo, da je Narodni dom ponovno v slovenskih rokah, in dejstvo, da bo fundacija Narodni dom delovala prozorno, čisto in jasno, v dobrobit vseh nas in ne samo nas!”

Jup

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme