“Pomembno je, da postanemo mladi odgovorni posamezniki!”

Piše: Samuel Devetak

Alessandro Frandolic Junior je doma iz Gorice. Na pogovor smo ga povabili zlasti zato, ker je dejaven član društva mladih Slovencev v zamejstvu “DM+”: znano je, da so v kratkem nameravali uresničiti ambiciozen projekt, toda tudi njim je načrte prekrižal koronavirus.
Se lahko na kratko predstaviš našim bralcem?
Ime mi je Alessandro Frandolic Junior, star sem 21 let in vpisan sem v drugi letnik študija mednarodnih ved na goriškem polu tržaške univerze. Maturiral sem na klasičnem liceju Primož Trubar v Gorici. Že nekaj mesecev sem član in odbornik društva DM+ ter pojem v Mešanem mladinskem pevskem zboru Emil Komel, kjer sem bas.
Kaj nameravaš delati po končanem študiju?
Rad bi šel študirat v tujino, čeprav še ne vem, na katerem področju bi rad delal. Gotovo imam nekaj znanja v pravu in ekonomiji, tako da se bom po vsej verjetnosti specializiral v tem.
Omenil si, da poješ v zboru Emil Komel, ki se pripravlja na državno tekmovanje v Mariboru, ki je bilo napovedano za konec marca. Se sploh utegnete primerno pripravljati na ta nastop?
Dobro vprašanje… Zaradi izrednih razmer za zajezitev koronavirusa v Italiji smo se v prejšnjih tednih seveda morali odpovedati vajam. Tekmovanje v Mariboru je vsekakor res trd oreh in velik izziv za naš zbor – pevci imamo pri tem odgovornost, da se samostojno čim bolje pripravimo na tekmovanje, čeprav bi bilo idealno, da bi čim več vadili skupaj.
A lahko poveš s svojimi besedami, kaj je DM+ in kako deluje?
DM+ je društvo mladih Slovencev v Italiji. Nastalo je iz želje, da bi se mladi zamejci izoblikovali v vestne državljane in bi pridobili znanje ter kompetence za utrditev slovenske skupnosti in društev v Italiji. Delujemo preko delavnic, ki jih ponujamo članom našega društva, pa tudi nečlanom, saj so odprte vsem.
Kako potekajo delavnice?
Po navadi začnemo s petminutnim medsebojnim spoznavanjem, da bi delavnica potekala v bolj sproščenem vzdušju. Imamo dve vrsti delavnic, in sicer DevelopMent (večdnevni projekti in srečanja) in Osvežitev (enodnevno srečanje). Delavnice so interaktivnega značaja, ker mislimo, da je ta najboljši način, da se človek čim več nauči in da je ta najboljši način za vzbujanje zanimanja pri mladih. Hoteli smo se izogniti temu, da bi delavnice potekale v obliki predavanj prav z namenom, da bi se člani društva čim bolj udejstvovali in aktivirali.
Si tudi član društvenega odbora. Kaj si se od te izkušnje doslej naučil?
Lani septembra sem se udeležil dogodka DevelopMent v Žabnicah. Po tej izkušnji, ki me je res navdušila, so mi predlagali, da bi postal odbornik, in v to sem rade volje privolil.
Imam vlogo koordinatorja, za zdaj se še učim, kako bi opravljal svojo funkcijo. Ker sem se prvič v življenju soočal z novimi izzivi in nalogami, kot je na primer organizacija dogodkov in srečanj, mi je pomagala tutorka Lucija Tavčar. V zadnjih tednih smo se v odboru ukvarjali z organizacijo letošnje Osvežitve, ki bi morala biti na sporedu 14. marca v Gorici.
Kaj lahko poveš o tem dogodku?
Zaradi preventivnih ukrepov za omejitev širjenja koronavirusa smo morali dogodek prestaviti na 18. april, saj je zdravje oseb na prvem mestu. Tema in rdeča nit letošnje Osvežitve je ustvarjalnost. Na razpolago bodo različne delavnice, in sicer “advocacy” (= kako lahko kot posamezniki vplivamo na spremembe v družbi), ki bo potekala v angleškem jeziku, tri delavnice v slovenščini – kreativno pisanje, storytelling in delavnica o manjšinah – in še, v italijanščini, delavnica o alternativnih virih financiranja.
Kateri so cilji društva DM+?
Glavni cilj društva je ustvariti zavedno in kritično generacijo, ki bo zagotovila okolju, v katerem živimo, boljšo prihodnost. Ni samo pomembno, da se pridobi veliko znanja in veščin, treba je to znanje tudi širiti. Namen je tudi spodbujati mlade, da so aktivni v sooblikovanju zamejskega prostora.
Kako se lahko prijaviš na Osvežitev?
Tega projekta se lahko udeležijo mladi od 15. do 30. leta. Zainteresirani se lahko vpišejo po elektronsko prijavnici na naši spletni strani. Podpisano GDPR pooblastilo je treba oddati v treh različnih uradih na podlagi tega, v kateri pokrajini živijo – če so iz videmske pokrajine, na Inštitutu za slovensko kulturo v Špetru, če so iz tržaške pokrajine, na uradu ZSŠDI v Trstu, če pa so iz Goriške, v Feiglovi knjižnici v Gorici.
Kaj misliš, da ti lahko nudi taka izkušnja?
Kot prvo pridobiš res veliko znanja in spretnosti. Pomemben del te izkušnje je pletenje novih prijateljskih odnosov, ki nastanejo med delavnicami. Še najbolj pomembno pa je, da postanemo sposobni deliti to znanje z drugimi in da postanemo odgovorni in neodvisni posamezniki.

Pogovor: Alessandro Frandolic

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme