“Pomembno je, da gremo naprej”

Piše: DD Fotografije: DD

Števerjan / Predsednica društva Sedej Ilaria Bergnach pred 50. festivalom narodno-zabavne glasbe

Pred nami je končno praznovanje 50. festivala narodno-zabavne glasbe Števerjan 2022. V soboto, 2. julija, bo ob 19. uri festivalska veselica z glasbo v živo, na kateri bo nastopil Gorenjski kvintet. V nedeljo, 3. julija, pa se bo ob 17. uri začelo festivalsko tekmovanje, na katerem bodo nastopili ansambli Akordi, Petovia kvintet, Poljanšek, Špadni fantje, Tik-Tak in Vrli muzikanti, gost večera pa bo Alpski kvintet.

“Tradicionalni festivalski konec tedna je torej nekoliko spremenjen,” nam je v pogovoru povedala Ilaria Bergnach, predsednica društva F.B. Sedej, ki festival organizira. “Posledice covida so očitne tudi v svetu narodno-zabavne glasbe.” Ko so v prejšnjih mesecih ugotovili, da se je prijavilo manj ansamblov kot ponavadi, so stopili v stik z nekaterimi in med drugim izvedeli, da jih je v prejšnjih letih nekaj končalo delovati, ker se pač niso mogli srečevati. Drugi se v tem obdobju raje odločajo za poroke in veselice, še drugi se niso prijavili, ker so pričakovali, da bodo še veljali omejitveni ukrepi zaradi covida. “Koronski čas ni šel mimo, ne da bi pustil posledic …” Zato so pri društvu sklenili, da letos ne bo dveh polfinalnih večerov, temveč da se bodo prijavljeni potegovali za nagrade kar v nedeljo. “Naš festival bo pač malo drugačen. V tem trenutku je pomembno, da gremo naprej.”

Praznovanje torej bo: s pogledom na pol stoletja dolgo prehojeno pot in “z upanjem, da se bodo razmere čim prej normalizirale”. Sicer pa so gostoljubni Števerjanci pravi mojstri praznovanj in njihov festival ni samo glasba. “Točno tako. Glasba igra glavno vlogo, za nas pa je predvsem pomembno, da se v tradicionalnem julijskem koncu tedna srečamo in skupaj praznujemo.” Mladi prostovoljci, ki so že postavili prizorišče dogodka, bodo seveda poskrbeli tudi za odličen bife, kjer bodo gostom postregli s kakovostno enogastronomsko ponudbo. Sobotna veselica bo potekala Med borovci, v primeru slabega vremena bo na razpolago veliki šotor na ploščadi pred Sedejevim domom. Oder za nedeljski festival bo Med borovci, praznik pa na odprtem, na vaškem trgu, podobno kot ob Likofu. Komisijo za glasbo sestavljajo Marijana Mlinar, Nikolaj Pintar, Hanzi Kežar, Jani Rednak, Andrej Plesničar, Igor Podpečan, Slavko Avsenik ml. ter Ilaria Bergnach, komisijo za besedilo pa David Bandelj, Janez Beličič in Martina Valentinčič. Prijetna novost bosta letošnja napovedovalca, in sicer Valentina Oblak in Primož Forte. V pripravi je posebna brošura z naslovom Zgodbe med borovci, izdali pa bodo tudi zgoščenko Melodije med borovci, ki bo vsebovala 21 pesmi s festivalov iz zadnjega desetletja. Predsednica Ilaria je izrecno želela pohvaliti delo fantov iz multimedijske ekipe društva, ki že dalj časa digitalizirajo festivalske skladbe in jih nalagajo na podcast društvenega portala www.sedej.org/podcast. “Za vsako pesem je 13 minut dela, doslej so naložili že nad 700 pesmi …”Posebna zahvala za posnetke gre Niku Klanjščku, ki “ima registrirano vse!”

V Števerjanu so zelo zadovoljni, ker imajo “veliko mladih s številnimi talenti. Dovolj je, da jih poiščemo in seveda ovrednotimo!”

Julijski festival bo kronal posebno bogato društveno sezono. Z razliko od prejšnjih let je bilo delovanje zelo živahno. 70. obletnico MePZ Sedej so uvedli s koncertom zborov Ave in Mozaik, nato z odlično obiskano in odmevno predstavitvijo zbirke skladb Lojzeta Hledeta, pa tudi z bogato brošuro ob okrogli obletnici zbora; uredniški odbor je imel zanjo kar nekaj dela z zbiranjem gradiva, intervjujev, s pričevanji bivših dirigentov in nekdanjih pevcev. Vrhunec je predstavljal koncert Zvočne barve časov. Za vsako izmed teh prireditev je bilo veliko snovanj in konkretnega dela. “Letošnje delovanje je bilo res bogato,” je potrdila Ilaria. “Do konca festivalskega vikenda, ne prikrivam, bomo prišli utrujeni in si bomo želeli res še samo zaslužen poletni počitek. Toda potem ko se ozreš nazaj in pomisliš na to, koliko je bilo narejenega, si vseeno zadovoljen”.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme