Pomembni obletnici za repentabrsko šolo

S prireditvijo v občinski telovadnici, ki nosi naslov “Naša šola nekoč in danes”, bodo učenci v besedi in sliki prikazali zgodovino šolstva na Repentabru, program v občinski telovadnici v Repnu pa bodo obogatile recitatorske in plesno-glasbene točke.
Šola na Repentabru je bila ustanovljena leta 1873 in deluje neprekinjeno od ustanovitve. Leta 2006 so po Antonu Fakinu, dolgoletnem učitelju v tej šoli, poimenovali občinski vrtec na Colu, v petek, 29. novembra 2013, pa bodo s slovesnostjo in z odkritjem kamnite plošče po njem poimenovali še šolsko knjižnico.
Po Gentilejevi šolski reformi iz leta 1923 in uvedbi italijanščine kot učnega jezika je šola kljubovala fašističnemu raznarodovalnemu terorju in v tem obdobju je na Repentabru imel pomembno vlogo pri ohranjanju narodne zavesti župnik Emil Wester. Po kapitulaciji Italije se je nato z velikim zanosom začelo obnavljati slovensko šolstvo tudi v repentabrski občini: na začetku je bil pouk ločen za vasi Repen in Col ter Vrhovlje, leta 1944 pa so šoli združili. Šola je v tej obliki delovala do 15. septembra 1947, ko so občino Repentabor razdelili: Repen, Col, Poklon so ostali v tedaj ustanovljenem Svobodnem tržaškem ozemlju, Dol, Voglje in Vrhovlje pa so prešli pod Jugoslavijo.
Veliko prelomnico za repentabrsko šolstvo predstavljajo sedemdeseta leta. Dne 7. avgusta 1971 so namreč položili temeljni kamen na gradbišču nove osnovne šole na Colu, že naslednjega leta pa so v novembru uradno odprli novo šolsko poslopje. Ob stoletnici ustanovitve, leta 1973, so osnovno šolo poimenovali po pesniku iz Medane, Alojzu Gradniku.

V nedeljo, 1. decembra, ob 18. uri, bo repentabrska šola proslavila dve pomembni obletnici, in sicer 140-letnico ustanovitve ter 40-letnico poimenovanja po Alojzu Gradniku.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme