Pomembna sta odnos in spoštovanje do zemlje

Piše: Fotografije: damj@n

Hvaležnica v stolnici sv. Justa

Slovenski verniki na Tržaškem so v nedeljo, 14. novembra 2021, obhajali tradicionalno zahvalno nedeljo v katedrali sv. Justa. Verniki, predstavniki slovenskih župnij in skavtje so napolnili cerkev. Kot vsako leto so slovenske župnije in domači kmetovalci prinesli k mašni daritvi svoje darove, hrano oz. domače pridelke. Hvaležnica je namreč namenjena zahvali za vse pridelke, ki jih človeku nudi zemlja, obenem pa seveda tudi zahvala Bogu za vse materialne in duhovne darove.

Že ob vhodu v katedralo je bilo praznično vzdušje, saj se je nadškof Giampaolo Crepaldi, ki je daroval nedeljsko sv. mašo, v spremstvu slovenskih duhovnikov in strežnikov sprehodil med špalirjem mladih skavtov in skavtinj.

Nadškof se je v homiliji zahvalil Bogu za tako lepo tradicionalno nedeljo, pa tudi slovenskim vernikom, ki skrbno prirejajo vsakoletno sv. mašo v tem času in so prisotni v tako lepem številu. Nadškofa je posebno razveselila navzočnost skavtov, saj v njih vidi prihodnost in upanje za našo družbo. Poudaril je geslo zahvalne nedelje Živali spremljajo stvarstvo in povabil vse nas, naj spoštujemo in skrbimo za zemljo, ki je naše bogastvo. Posvetil je lepo misel živinorejcem, ki skrbijo za prehranjevalno verigo, ki je bistvenega pomena za naše okolje in biodiverziteto. Ob tem je omenil tudi nas kupce, ki vedno bolj pozorno in skrbno zbiramo hrano in smo bolj odgovorni pri nakupih. “Danes je treba deliti socialno in solidarno dolžnost, ki jo imamo do zemlje”, je dejal msgr. Crepaldi, ki se je zahvalil Slovencem, ker imajo pomembno in bistveno vlogo za skrb za zemljo in okolje na našem malem območju.

Nedeljsko hvaležnico je bogatilo petje skavtov in pevcev Združenja cerkvenih pevskih zborov, ki jih je vodila Alenka Cergol, za orgelsko spremljavo pa je poskrbel Vinko Škerlavaj. Skavtje so med darovanjem prinesli darove na oltar, kjer jih je nadškof blagoslovil. Po maši pa so se v cerkvi zadržali na prijetnem pogovoru z nadškofom.

Nadškofova srečanja s slovensko skupnostjo se bodo nadaljevala v soboto, 20. novembra 2021, ko se bo msgr. Crepaldi srečal s člani in pevci ZCPZ na Vejni.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme