Pomembna pridobitev za celotno vaško skupnost

Piše: Tamara Mizerit

ŠTMAVER Odprtje prenovljenega igrišča

Na edinstveni lokaciji s čudovitim razgledom – pri farovžu v Štmavru je bilo v soboto, 20. aprila 2024, v popoldanskem času veselo in živahno, saj smo bili priča ponovnemu odprtju športnega igrišča, ki je že nekaj let samevalo. Kot je povedal Matjaž Pintar, predsednik Kulturnega društva Sabotin iz Štmavra, se je s sovaščani podil na tem igrišču že kot otrok, ko je bil v vasi za župnika Vojko Makuc, ki je takrat bival v stavbi in za igrišče tudi skrbel. Zgodba sega še dlje, v sedemdeseta in osemdeseta leta, ko je takratni vaški župnik Rafko Premrl sestavil načrt za igrišče ter s pomočjo delavcev, ki so takrat gradili osimsko cesto, ta poteka prav nad igriščem, plan tudi uresničil. Zemljišče so mu zravnali z bagri ter prostor asfaltirali, da je bilo igrišče lahko uporabno. Ko pa je ostala stavba prazna, je ploščad prekrila narava. Med pandemijo, ko se nismo smeli prosto gibati v širšem okolju, so vaščani prostor ponovno odkrili. Namen je bil igrišče ponovno oživiti, zato je stekla čistilna akcija, a so finančna sredstva prehitro zmanjkala. Pomoč so poiskali pri Zvezi slovenske katoliške prosvete, v katero je društvo tudi včlanjeno, in pri Svetu slovenskih organizacij, katerega deželni predsednik Walter Bandelj je prošnjo za finančno podporo posredoval v Ljubljano na Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, kjer so finančna sredstva tudi zagotovili.

Prisotne je sprva pozdravila Eva Devinar, predstavnica mladinskega odseka, nato je zapel otroški pevski zborček iz Štmavra pod vodstvom Petre Feri s klavirsko spremljavo Martine Valentinčič. Matjaž Pintar je še poudaril, da so on in vaščani zelo zadovoljni, da se njihovi otroci lahko sami sprehodijo po vasi do igrišča in se tu brez skrbi igrajo in družijo. Poskrbeli so za ograjo in razsvetljavo, da je igrišče mogoče uporabljati tudi zvečer. Podlaga je umetna trava, na kateri se lahko igra mali nogomet, odbojka ali košarka 3 na 3 ter tenis. Največ zaslug pri ponovni obnovi prostora ima vaščan Pepi Devinar, ki si je strašno želel, da bi se njegovi številni vnuki in ostali vaški otroci na igrišču igrali, zato je bil med obnovo vseskozi zraven.

Pred mikrofon je stopila še Vesna Humar, državna sekretarka na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki je čestitala prizadevnim Štmavercem za opravljeno delo. Župnik Marijan Markežič je nato blagoslovil igrišče, zatem je sledil prerez traku. Otroci so veselo stekli na igrišče in se pričeli zabavati, družabnost pa se je ob hrani in domači kapljici ter priložnostni torti nadaljevala do mraka.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme