Pomemben dogodek za naše kraje

Piše:

Gorica / Predstavitev kolesarske dirke Giro d’Italia

V parku občinske palače v Gorici so v torek, 4. maja 2021, priredili predstavitveno tiskovno konferenco dirke Giro d’Italia, ki bo letos tudi v naših krajih. Prav to je obrazložil prvi govorec, in sicer Enzo Cainero, ki ima skupaj z goriškim rojakom Edyjem Rejo največjo zaslugo, da bo dirka letos pri nas. Dne 22. maja bo prvič “Giro” prišel spet v našo deželo, in sicer z etapo, ki bo mimo pordenonske pokrajine šla v Karnijo in se sklenila na Zoncolanu. To je točno na dan, ko se je zadnjič, pred 18 leti, sklenila etapa prav na tem hribu. Gorico, Novo Gorico in goriško območje na sploh pa bo zaznamovala etapa naslednjega dne. Ta se bo pričela v Gradežu, šla mimo Gradišča v italijanska in slovenska Brda, preko Števerjana in Oslavja v Gorico, Novo Gorico, mimo Trga Evrope na Kostanjevico in se končala na Travniku. Gorica in Nova Gorica bosta tako s prazničnim ozračjem obeležili  šport, naravo in kulturo, je povedal Cainero. Na konferenci so bili prisotni številni gostje: pozdravili so župan Sutria Mattia Manlio, Gradeža Dario Raugna, Gorice Rodolfo Ziberna, Nove Gorice Klemen Miklavič in predstavnica turizma Brda Tina Novak. S svojo prisotnostjo je vloženi trud in delo še posebno počastil predsednik Dežele FJK Massimiliano Fedriga. 

Rodolfo Ziberna je izrazil veliko veselje in zadoščenje ob tako velikem dogodku, v katerega so vsi organizatorji vložili veliko truda. Giro bo spet združil naše ljudi in naše skupnosti na območju, prav v teh težki časih pandemije, ko evropskega duha, z zapiranjem meja, je še posebno zmanjkalo, je poudaril župan. To je potrdil tudi novogoriški župan Klemen Miklavič, ki je dejal, da je ta dogodek pravi čezmejni fenomen v evropskem duhu in duhu civilizacije; gotovo bo pomagal pri skupni promociji naših krajev predvsem v trenutku, ko Nova Gorica in Gorica skupno sodelujeta pri EPK2025. 

Posebno zadoščenje je izrazil tudi guverner Fedriga, ki je potrdil, da bosta naša dežela in območje končno imela zasluženo vidljivost. “To je projekt, o katerem smo bili vsi globoko prepričani, ni le kolesarski in športni dogodek, ampak trenutek, ko se združijo vsi ljubitelji naših krajev, in priložnost za našo skupnost oz. naše skupnosti, ki bodo s povezanimi dogodki na območju aktivno sodelovale,” je sklenil guverner, ki se je v imenu Dežele FJK zahvalil obema Goricama.  

Na koncu je Enzo Cainero razjasnil še nekatere dvome glede prisotnosti publike na odmevni dirki, saj živimo v kočljivih časih in je treba paziti najprej na varnost. Žal določila niso še jasna, saj bo treba počakati 15. maj, ko bomo izvedeli kaj več o zdravstveni sliki naše dežele. Gotovo bodo organizatorji zagotovili varnost, pozornost in omejen vstop predvsem na štartnih točkah (Sacile in Gradež) in na ciljih (Zoncolan in Travnik). Na koncu pa je Cainero dodal, da bo naslednji pomemben dogodek ob rožnati dirki v Gorici, 10. maja, ko bodo na večeru prisotne legende goriškega nogometa, in sicer Giorgio Puia, Bruno Pizzul, Edy Reja, Fabio Capello in Dino Zoff. 

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme