Pomagajte mi ljubiti in služiti tržaški Cerkvi

Piše:

Nadškof Crepaldi praznuje 20 let škofovskega posvečenja

Leta 2001, točneje 19. marca, je papež in svetnik Janez Pavel II. v baziliki sv. Petra posvetil za škofa Giampaola Crepaldija, ki letos praznuje 20 let škofovskega posvečenja. Nadškof Crepaldi se z veseljem spominja tistega nepozabnega dne in nas prosi, da skupno molimo zanj oz. za poslanstvo, ki ga ima med nami. Papež je tistega dne posvetil 9 ordinarjev in dejal: “Danes bom posvetil 9 duhovnikov, ki bodo opravljali škofovske dolžnosti v Cerkvi. Škofovo delo ima dosti analogij z delom svetega Jožefa, ki je bil moder in zvest služabnik na čelu Svete Družine in je kot oče skrbel za božjega Sina. Prav tako so škofje očetje in varuhi, ki so poklicani za modre in zveste služabnike znotraj Cerkve. Njim je izročena vsakdanja skrb krščanskega življenja in vernikov.”

Nadškof se je želel spomniti oseb, ki so mu bile ob strani ob tistem pomembnem življenjskem dogodku. Zahvalil se je družini, prijateljem, sodelavcem papeškega odbora za pravico in mir in številnim znancem. Predvsem hvaležen pa je kard. Françoisu Xavierju Nguyênu Van Thuânu, ki ga je po posvečenju objel in mu izročil prsni križ, ki so mu ga podarili starši, ko je bil on posvečen za škofa. Še zdaj ga nadškof Crepaldi nosi v spomin na kardinala, ki ga je naučil, da je Bog vedno na prvem mestu. Kardinal Van Thuân je bil 13 let v vietnamskih zaporih, 9 let v totalni izolaciji. V teh letih je večkrat premišljeval o Bogu in poslanstvu ter spraševal Boga, zakaj ne skrbi za svoje učence, ki umirajo. Neko noč je zaslišal iz srca: “Zakaj se vznemirjaš? Treba je razlikovati med Bogom in božjim delovanjem … Ti si izbral samo Boga ne njegova dela!”, to ga je rešilo v tistih groznih letih zapora.

Crepaldi si je za škofovsko posvečenje pripravil podobico z Marijo, ki jo častijo v kraju Pettorazza Papafava, kjer se je rodil. Podoba ga spremlja skozi človeško in krščansko življenje. “Danes se želim zahvaliti Mariji in jo z vami prositi za božjo in materinsko zaščito. Ona je mati vseh nas, vedno nam je ob strani, nas ljubi in moli za naše odrešenje,” piše nadškof v sporočilu vernikom. “Dragi bratje in sestre, pomagajte mi s svojo molitvijo, da bom kot škof tudi oče in varuh po zgledu sv. Jožefa in skupaj mi pomagajte ljubiti in služiti tržaški sveti Cerkvi.”

Preberi tudi

Velika sobota 2021

Kristjani in družba

Velika sobota 2021

03.04.2021

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme