Polnoletni Umetniki za Karitas

“Na Sinjem Vrhu nad Ajdovščino se je tudi letos tretji teden v avgustu dogajala 18. mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas. In to ne čisto navadna, letošnja kolonija je postala polnoletna. Vse so si podobne, pa vendar, vsaka zase sporoča o stiskah, s katerimi se sodelavci Karitas srečujemo, in vsaka zase združuje slikarje in kiparje, ki darujejo čas in talent. Geslo letošnje kolonije in prodajnih razstav 2012/2013 je: “Lačen sem bil in ste mi dali jesti, žejen sem bil in ste mi dali piti, nag sem bil in ste me oblekli.. ” (prim. Mt 25, 35-37). Izkupiček prodanih del bo namenjen otrokom v stiski.
Izbrani udeleženci tokratne kolonije so bili Vesna Benedetič, Milena Gregorčič, Anka Krašna, Darko Slavec, Karmen Smodiš, Bogdan Soban, Viktor Šest, Veljko Toman, Alenka Viceljo in Vinko Železnikar, iz Madžarske sta prišla zakonca Buba Posa in Ede Posa. Imeli smo tudi častna gosta, in sicer ilustratorko Jelko Reichman in kiparja Mirsada Begiča. Pridružili so se tudi strokovni sodelavci: Anamarija Stibilj Šajn, Jože Bartolj, Lucijan Bratuš, Primož Brecelj, Azad in Silva Karim, Mira Ličen Krmpotič in Tone Seifert. Ob dnevu odprtih vrat so ustvarjali številni darovalci. Nastalo je 112 likovnih del.
V sredo zvečer je potekal Pogovor o umetnosti in dobrodelnosti, ki ga je vodil Jože Bartolj, kulturni urednik na Radiu Ognjišče. V pogovoru smo sodelovali organizatorji, strokovni sodelavci in udeleženci. Poleg osebnega doživljanja kulture ustvarjanja in darovanja je bil tudi pogled na prehojeno pot od samega začetka do polnoletnosti kolonije. Veliko osebnih občutkov so umetniki povedali, osebno so se me najbolj dotaknile besede akademskega slikarja, ki ugotavlja, da se s krizo in posledično s preživetjem soočata tudi umetnost in kultura. Žal srednjega sloja ljudi, ki so kupovali slike, skoraj ni več, višji sloj pa vidi samo denar in mu je umetnost pogosto nepotrebna. Spraševali smo se, kam to vodi?
V četrtek je bila že tradicionalna sklepna prireditev s predstavitvijo nastalih del in kulturnim programom. Tudi tokrat so Mladi z gore na hudomušen način sporočali, kako je otrokom brezposelnih staršev. Zapeli so Fantje spod velba, nagovorili pa so nas koprski škof Jurij Bizjak, ajdovski župan Marjan Poljšak, ravnatelj ŠK Matej Kobal in direktor Družine Tone Rode. Še posebej smo bili veseli prisotnosti škofa Metoda, ki je vseh 18 let skrbno spremljal kolonijo in razstave.
Tudi škof Bizjak nas je na njemu svojstven način spomnil, da smo dolžni pomagati prav vsakemu, saj je povedal zgodbo, v kateri je katehet spraševal otroke, kaj bi naredili, če bi bil kdo lačen, in vsi so odgovorili, da bi mu dali jesti, pa je spraševal dalje, kaj bi naredili, če bi bil kdo žejen, in vsi so odgovorili, da bi mu dali piti; potem pa je vprašal, kaj bi naredili, če bi srečali koga nagega, in enoglasno so odgovorili, da bi pogledali proč. In prav tu se je potrebno zamisliti, da ne bi pogledali proč, ko se ljudem godijo krivice ali so zaradi svoje stiske pahnjeni na rob družbe.
Projekt Umetniki za karitas je sestavljen iz treh delov:
– Likovna kolonija, kjer umetniki darujejo talent in čas za ljudi v stiski. V vseh dosedanjih katalogih (1995 – 2012) je zapisanih 1300 imen avtorjev z domače in s tuje likovne scene, ki so v ta namen ustvarili 1950 likovnih del.
– Potujoče prodajne razstave so namenjene širjenju umetnosti, ki človeka plemeniti, in dobrodelnosti, ki človeka bogati. Do sedaj je bilo 180 prodajnih razstav v Sloveniji in zamejstvu. Od nastalih del je več kot 1150 del že prodanih, ostala so postavljena na stalnih razstavah ali plemenitijo prostore, za katere so bila namenjena.
– Tretji del projekta je konkretna pomoč ljudem v stiski: družine in posamezniki, brezdomci, zasvojeni, matere in otroci, ljudje, ki sta jih prizadela potres in vojna, bolni, starejši. Letos bo izkupiček namenjen otrokom tistih staršev, ki so izgubili zaposlitev in se soočajo z materialno stisko.
Z letošnjo kolonijo in prodajnimi razstavami želimo zbrati sredstva, pa tudi opozoriti, da so med nami otroci, ki v danem trenutku potrebujejo konkretno pomoč. Vendar če se bo sedanje gospodarsko stanje nadaljevalo, bodo rasli v lakoti in žeji po izobraževanju, kulturi, športu in drugih dejavnostih, ki so potrebne za razvoj in kakovost življenja posameznika in družbe, saj je splošno znano, da človek ne živi samo od kruha. Prodajne razstave se bodo ustavile na Zemonu, v Ljubljani, Mariboru, Gorici, Trstu in še kje.
Nastala dela bodo v ateljeju na Sinjem Vrhu razstavljena do konca septembra, zato lepo povabljeni k ogledu in nakupu”, je bila ob koncu likovne kolonije na Sinjem Vrhu povedna Jožica Ličen, duša likovne kolonije in srce delovanja karitativne dejavnosti.
Organizatorko kolonije Jožico Ličen, Anamarijo Stibilj Šajn, likovno kritičarko, po rodu sta obe domačinki iz Vipavske doline, Hieronima Vidmarja, gospodarja prelepe gorske domačije na Sinjem Vrhu, predvsem pa likovne umetnike, ki so teden dni sobivali in pridno delali na Gori nad Vipavsko dolino, sem namreč obiskal tik pred praznikom Velikega šmarna, da bi se v miru z njimi pogovoril, da bi za naš tednik napravil nekaj dobrih fotografij umetnikov za arhiv, saj bomo tudi letos v Gorici in Trstu, kot že vsa leta doslej, imeli v gosteh prodajno likovno razstavo Umetniki za Karitas.
Anamarija je sama priznala, da se je na Sinjem Vrhu zvrstilo že izjemno veliko število umetnikov, čeprav, dodajamo mi, prav vsakega izmed njih odlično pozna, saj je v vseh dosedanjih letih o vsakem prav ona zapisala oceno in predstavitev: “Da, vsakdo od njih ima svoj likovni svet, rada jih imam, ker bogatijo nas in ves prostor”!
Prepričali smo se, da imajo tudi umetniki njo zelo radi.
“Kaj naj ti rečem? Brez besed sem. Očarana sem in navdušena. Tu je izjemno lepo, Hieronim je čudovit gostitelj, Jožica krasna, Anamarija pozorna in prijazna, z umetniki sem se takoj ujela, prelepo je, včasih se mi zazdi, da si tega ne zaslužim”, nam je zaupala tržaška likovnica Vesna Benedetič, ki sicer živi na Krasu, a je naša, toliko naša umetnica, da bo konec septembra razstavljala v galeriji Ars na Travniku, kjer bo pred Božičem tudi razstava Umetniki za karitas. Vesna je povedala, da je po trinajstih letih prvič bila sama na Sinjem Vrhu, doma sta ostala otroka in mož, kar se ji je zdelo čudno, dan in pol je rabila, da se je ujela in začela slikati svoje akvarele, napravila pa je tudi nekaj risb.
In sedaj?
Naša naloga je, da likovna dela kupimo, umetniki so jih darovali za potrebne, saj je letošnji izkupiček od prodanih likovnih del namenjen otrokom tistih staršev, ki so izgubili zaposlitev in se soočajo z materialno stisko, Jožica pa je s sodelavci garant, da bo pomoč vedno v celoti in neokrnjena prišla v prave roke!
Jurij Paljk

Na Sinjem Vrhu nad Ajdovščino 18. mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme