Tržaška

Politika nekoč in danes

Politika nekoč in danes

TKS / Bela priročnika Rafka Dolharja

“Manjšina caplja na mestu: zaspala je ali spi na lovorikah”. Tako je na predstavitvi knjižnega paketa Krožka za družbena vprašanja Virgil Šček, ki vsebuje bela priročnika z naslovom Leva sredina in tržaški Slovenci, današnje stanje v narodni skupnosti ocenil njun avtor Rafko Dolhar. Deli, ki sta izšli pred več leti, opisujeta politično in družbeno dogajanje na Tržaškem od srede 60. do polovice 70. let prejšnjega stoletja. Šlo je za desetletje, ko so tržaški Slovenci na politični in upravni ravni dosegli marsikateri rezultat. Dolhar je bil v tistem času kot predstavnik SSk član tržaških občinskih svetov in odborov.
Z avtorjem se je na dobro obiskanem srečanju pogovarjal novinar Sandor Tence. O času, v katerem je bil Dolhar politično aktiven, je spregovoril časnikar Ivo Jevnikar. Protagoniste le-tega je določevala občutena ideološka zaznamovanost, ki danes ni več opazna.
Publikaciji na osnovi avtorjevih spominov in dnevniških zapiskov obnavljata kroniko omenjenega desetletja. S prebiranjem le-te lahko bralec spozna specifično poglavje polpretekle zgodovine narodne skupnosti in širše družbe. S političnega vidika se tedanji čas v primerjavi z današnjim v marsikaterem pogledu zdi prazgodovina, vrsta takrat obravnavanih vprašanj pa je, žal, še vedno aktualna, so opozorili na predstavitvi. Dolhar je na srečanju spregovoril o rezultatih svojega političnega dela. Ker je bila SSk jeziček na tehtnici za obstoj levosredinskih uprav v tržaški občini in pokrajini, je na pogajanjih “z izsiljevanjem” marsikaj dosegel: postavitev dvojezičnih tabel pred tremi kraškimi vasmi, odborniško mesto (za socialno skrbstvo in zdravstvo), uporabo slovenščine v rajonskih svetih, ustanovitev slovenske psiho-pedagoške službe itd. Bil je tudi protagonist prve civilne poroke v slovenščini, zaradi katere je imel sodne težave, ki so se pa pozitivno iztekle.
Zanimivo je bilo na srečanju prisluhniti avtorjevemu obujanju spominov na takratni čas. Ob načelnem nasprotovanju KPI sklepanju levosredinskih večin je bil edini Slovenec, ki je sodeloval pri pogajanjih (slovenski socialisti k tem niso bili pripuščeni) za sestavo koalicij. Ko je izjavil, da KPI s svojimi osmimi predstavniki v občinskem svetu, “drži slovenske glasove v frižiderju”, so komunisti zagnali vik in krik. Dolhar je tudi spomnil, da mu ni vlivalo poguma dejstvo, da je Primorski dnevnik takrat skromno poročal o delu občinskega svetnika SSk.(…)
Cel zapis v tiskani izdaji

Mch

27.02.2020

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!