“Politika je plemenit poklic”

Piše: Samuel Devetak

Števerjan Srečanje z Anžetom Logarjem

Anže Logar je bil leta 2020 imenovan za slovenskega ministra za zunanje zadeve in je to funkcijo opravljal do leta 2022, ko je kandidiral na predsedniških volitvah. V petek, 12. januarja 2024, je v Sedejevem domu v Števerjanu z njim potekalo srečanje, ki ga je organizirala Akademija Mirko Špacapan v sodelovanju z društvom SKPD F. B. Sedej v okviru projekta Izviri naše istovetnosti – Dobre prakse za zaveden in zavesten družbeni vsakdan. Pogovor je moderirala novinarka Erika Jazbar, potekal pa je tako, da je skupina mladih iz Trsta, Gorice in Benečije (Svetlana Della Vedova, Stefano Coren, Jakob Tul, Sebastian Formentini, Mosè Komjanc, Martin Novak, Maja Devetak) postavljala vprašanja uglednemu politiku. Med mladimi je bil prisoten tudi predstavnik koroških Slovencev Danijel Olip, prek videopovezave pa so v pogovor posegli tudi Marjana Poznič in Jeremias Samuel Žitnik iz Argentine ter Noémi Illés kot predstavnica slovenske manjšine iz Porabja.

Tema večera je bila Oplemeniti politiko z vrednotami slovenstva, demokracije in krščanstva, vendar se je pogovor dotaknil številnih aktualnih tematik, kot so globalizacija, preseljevanje, ekološka kriza, gospodarstvo, politika, meje. Logar je takoj poudaril, da je izredno hvaležen za vabilo k projektu, saj je številna prisotnost mladih, tako med nastopajočimi kot med občinstvom, obetavna za prihodnost. Povedal je, da živimo v obdobju deglobalizacije: Slovenija, pa tudi druge države Vzhodne Evrope, se je z vstopom v Evropsko unijo demokratizirala, s tem je prišlo do sprostitve trgovinskih tokov in rasti življenjskega standarda. Navadili smo se, da imamo vse na razpolago, ne glede na to, da so stroški višji, počutimo se varne in država je tista, ki nam mora to zagotavljati. Na vprašanje porabske Slovenke glede vpliva influencerjev na mlade je Logar odgovoril, da obstajajo tri skupine ljudi: tisti, ki spreminjajo svet, tisti, ki te spremembe opazujejo, in tisti, ki se spremembam čudijo; prizadevati si moramo, da bi bili del prve skupine. “Volitve so praznik demokracije, dokazati moramo, da nam je mar, da želimo soustvarjati in prispevati k temu, da Evropa prisluhne svojim državljanom,” je dejal na vprašanje o evropskih volitvah, ki bodo potekale junija 2024.

Ker bosta Gorici naslednje leto Evropska prestolnica kulture, je bilo veliko razprav o tem, kako lahko sobivata in sodelujeta. Gorica in Nova Gorica morata izkoristiti ta dogodek, da dokažeta, kako Evropa združuje dve različni mesti, državi, ki s sinergičnim delovanjem koristita ena drugi. Mladi se ne smejo bati politike, aktivno se morajo vključevati v dialog in medsebojno spoznavanje – projekt GO! 2025 mora biti priložnost za mlade, da se približajo političnemu dogajanju tako v Evropi kot v lastni državi. Glede novih izumov pri reševanju ekološkega problema je Logar poslušalce pozval, naj bomo racionalni: treba je spoštovati okolje, a se obenem zavedati, kako politika ukrepa na podnebne spremembe. V življenju moramo biti dosledni, je še poudaril; pojem je posebno delikaten v politiki, saj se večkrat dogaja, da je usklajevanje med lastnimi interesi in moralnimi načeli zahtevno. “Politika je plemenit poklic, saj je njen cilj ta, da skupnost bolje živi,” je dejal Logar. “Politik ne sme prekoračiti črte, saj vsakič, ko to stori, postane ta prestop čedalje lažji.” Politika mora biti konkurenčni boj idej in vsebin, ne pa slabih ideologij.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme