Goriška

Politična dogajanja se odražajo tudi v športu

Politična dogajanja se odražajo tudi v športu

Kulturni dom Gorica / Predstavitev nove publikacije

Ljubitelji športa, predvsem košarke, ste prav gotovo poslušali legendarne televizijske kronike na TV Koper Tržačana Sergia Tavčarja, človeka, ki nima dlak na jeziku ne v športu ne, ko je govor o politiki in zgodovinskih dogodkih. Tako je bilo tudi v sredo, 20. novembra, v mali dvorani goriškega Kulturnega doma, ki so jo športni navdušenci do kraja zapolnili. Na večeru so, na pobudo goriške knjigarne Ubik, predstavili novo Tavčarjevo knjigo Lo sport e il confine del mondo, ki je izšla letos novembra. S košarkarskim izvedencem se je pogovarjal časnikar Albert Voncina, ki je prav tako zrasel ob komentarjih Tavčarja, ko so na “Kopru” še predvajali vrhunsko košarko in se, predvsem v zadnjih letih, pogosto pogovarja s tržaškim strokovnjakom. Knjiga govori seveda o športu, a tudi o Trstu, Sergiovi mladosti, Jugoslaviji in torej o družbi, politiki in vojni, je v uvodnih besedah povedal Voncina.
Knjiga je nastala malo po naključju, kot je na začetku pojasnil gost. Sergio Tavčar se zelo rad srečuje s starimi prijatelji in športnimi navdušenci, s katerimi vneto govori o športu. Taka srečanja, “ob kozarčku vina in narezku”, so postala pred leti navada. Na enem od teh je bil tudi športni pisatelj Marco Balestracci. On je imel pravzaprav idejo za knjigo in jo po dolgih pogovorih s Tavčarjem tudi spisal.
Sergio Tavčar se je na večeru najprej spomnil na mladost in seveda na težave, ki jih je imel kot vsak Slovenec v povojnem obdobju v naših krajih. Rodil se je v mešani družini (oče Slovenec, mati Tržačanka) in je govoril slovensko z očetom in italijansko oz. po tržaško z mamo ter prav zato takoj razumel, v kakšnem okolju živi. Še zdaj mu gre na smeh, ko pomisli, da ga je delovna pot pripeljala v Koper, kjer je delal za Italijane v Jugoslaviji. V bistvu, kot pravi, je živel shizofrenično življenje, kjer je bil del manjšine v dveh državah.
V knjigi so opisani športni dogodki iz sedemdesetih, osemdesetih in devetdesetih let prejšnjega stoletja, ko je Tavčar sledil jugoslovanski košarki. Ti dogodki se neposredno prepletajo s tistimi družbenopolitičnimi. Prav to je poudaril na večeru, in sicer kako je šport nekakšno zrcalo družbenopolitičnega dogajanja in sprememb. Sovraštvo, nasilje in rasizem, ki ga že nekaj let opažamo na italijanskih stadionih, predvsem v nogometu, ne kažejo na nič pozitivnega. Prav Sergio Tavčar je ob koncu osemdesetih let preteklega stoletja preroško predvidel vojno na Balkanu. Vsa trenja v Jugoslaviji so se začela leta 1986 z izvolitvijo Slobodana Miloševića, srbskega nacionalista. Tavčar je s prisotnimi delil spomin na tisto leto, ko je kot novinar šel v Španijo na svetovno prvenstvo v košarki. Do takrat so bili z vsemi jugoslovanskimi kolegi prijatelji, v Španiji pa je bila v skupnem avtobusu popolna tišina, čutiti je bilo napetost in pripadniki vsakega naroda so sedeli posebej. Situacija se je iz leta v leto slabšala. Tavčar je omenil dva huda športna dogodka. Prvi je bil pomembna nogometna tekma jugoslovanskega prvenstva med Dinamom iz Zagreba in Crveno zvezdo iz Beograda. Srbski “navijači” pod vodstvom kriminalca Arkana (Željko Ražnatović) so na tribunah fizično napadli hrvaške desničarsko organizirane navijače, pred očmi policistov, ki so se po začetnem presenečenju odločili, da pomagajo Srbom. Ta dogodek je dokazal, kako je hotela politika preko športa poslati jasno sporočilo Hrvatom, da, če si želijo neodvisnost, bodo imeli vojno. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

27.11.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!