Slovenija

Policija že ukrepa zoper zgolj domnevni sovražni govor!

Policija že ukrepa zoper zgolj domnevni sovražni govor!

Piše Marijan Drobež / Nova podoba in prenovljena vsebina Slovenskega katoliškega tednika Družina

Nekateri dogodki v preteklih dneh so znova potrdili ranljivost vladne koalicije, pričevanja nekdanjih ali sedanjih politikov oziroma javnih osebnosti pa na pomanjkanje vizije in stragedije za utrjevanje demokracije in razvoj države. Janez Janša, predsednik SDS, je v obširni analizi stanja v Sloveniji podal svoj pogled in oceno razmer. Meni, “da je osamosvojitev Slovenije uspela, osvoboditev pa ne. Vzpostavljen je družbeni sistem, ki služi predvsem eliti prvorazrednih ljudi”. Miha Brejc, nekdanji Janšev tesni sodelavec, sicer tudi poslanec državnega zbora in evroposlanec, zatrjuje, “da je politična desnica najbolj sama kriva za to, da je v Sloveniji tako, kot je”. Pravi tudi, da potrebujemo novo desnosredinsko stranko, vendar ta hip ne vidi nikogar, ki bi bil pripravljen in sposoben delovati v tej smeri. Politične ocene Stranke socialnih demokratov največkrat posreduje in navaja njen predsednik, Dejan Židan. Po njegovem “je bil partizanski boj zaslužen tudi za to, da smo Slovenci ohranili in da lahko uporabljamo svoj materni jezik”.
Aktualni dogodki, ki so se zgodili v prejšnjih dneh ter so še zmeraj pereči, so vsaj trije. Javnost je osupnilo sporočilo, da je režiser in igralec Boris Kobal ponaredil delo italijanskega umetnika in ga v Slovenskem ljudskem gledališču Celje razglasil za svojega. V Sloveniji Boris Kobal velja tudi za premetenega satirika in zabavljača, ki je javnosti pogosto vsiljeval svoja skrajno leva politična stališča in nazore. Njegov plagiat oziroma ponaredek bo najbrž še dolgo odmeval v gledališki in t. i. običajni javnosti, Boris Kobal pa je v Sloveniji zdaj prezrt. Sledila je nova afera, ta s političnim obeležjem. Novega ministra za kulturo Dejana Prešička so prijavili, da je s svojim obnašanjem in ravnanji povzročil pravo strahovlado med osebjem sicer zelo številnega ministrstva za kulturo. Izvajal naj bi hud psihični pritisk, šikaniranje in poniževanje zaposlenih. Uradnice naj bi iz njegove pisarne prihajale objokane. Veljal naj bi za predstojnika, “ki se iz zelo prijaznega gospoda, dobrodušnega sogovornika lahko čez nekaj trenutkov spremeni v zverino”. Vzdušje na ministrstvu se je tako poslabšalo, da si je eden od uslužbencev sam vzel življenje. Posegla je policija, ki o razmerah na ministrstvu izvaja preiskavo, številne pa so zahteve, naj premier Marjan Šarec ministra Dejana Prešička odstavi. Njegova politična usoda je zdaj že znana. Podprla in branila ga je Stranka socialnih demokratov, katere je član.
Še naprej se širijo že kar zlovešče trditve o t. i. sovražnem govoru, ki naj bi ga uporabljala samo opozicija oziroma politična desnica. Ustavni pravnik dr. Andraž Teršek je v časniku Slovenski čas, glasilu, ki je namenjeno družbi in kulturi ter je priloga tednika Družina, zapisal, “da se učena in strokovna pojasnila o tem, kaj je sovražni govor in kaj ni, vse pogosteje tudi sama označujejo kot podpiranje, spodbujanje ali zagovarjanje sovražnega govora. To je norost. Zavzemanje za svobodo izražanja in spoštovanje oblikovanih ustavnopravnih pravil za posege v to svobodo pa se celo vse pogosteje označujeta za ogrožanje svobode in človekovih pravic. Oh, ja! Ko človek ugotovi, da se v takšnem ozračju v Sloveniji ni mogoče slišano, spoštljivo in pravno natančno pogovarjati o tem pravnem vprašanju, pomisli, da bi utrujeno obmolklil. Vsaj za nekaj časa”.
Sedanja oblast ne upošteva dejstva, da o tem, kaj je sovražni govor in kako ga obravnavati v pravni državi, lahko in mora odločati samo sodišče. Na ministrstvu za kulturo menda pripravljajo spremembe zakona o medijih, s katerimi bi uvedli inšpektorje, ki bi “ugotavljali”, katera javna občila uporabljajo sovražni govor, in jih zato denarno oglobili. Policija je že zdaj poklicala na t. i. informativni pogovor, to je zaslišanje, Jožeta Biščaka, odgovornega urednika tednika Demokracija, in Borisa Tomašiča, programskega direktorja in odgovornega urednika televizijske postaje Nova24TV. Policisti in kriminalisti si dobesedno podajajo kljuko na Linhartovi 13 v Ljubljani, kjer je sedež Demokracije in televizije Nova24TV. V Demokraciji so zapisali, “da zdaj gre za to, da želijo državni organi in aktualna vlada moteče medije izbrisati z obličja zemlje”. (…)
Cel zapis v tiskani izdaji

03.02.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!