Poletni večeri v objemu glasbe filmskih uspešnic

Piše: Tamara Mizerit

Nova Gorica / Ploščad Silvana Furlana

V ponedeljek, 4. julija 2022, je ob mraku, na Ploščadi Silvana Furlana v Novi Gorici, potekal zadnji od treh glasbenih večerov s koncerti filmske glasbe v priredbi KD Briški grič iz Števerjana in pihalnega orkestra Kras iz Doberdoba. Prva izvedba koncerta je bila prav na sedežu društva v Števerjanu, druga pa na sedežu društva Kremenjak v Jamljah. Vsi trije večeri so potekali na odprtem in ob številni in navdušeni publiki.

Filmski projekt Gremo v kino je nastal na pobudo sekcije Briških trcink, ženske vokalne skupine, ki deluje pod okriljem KD Briški grič, in pihalnega orkestra Kras iz Doberdoba. Večeri so bili glasbeno in pevsko naravnani, saj je namen projekta prav združiti in okrepiti delovanje različnih društev, zasedb, igralcev in solistov v zamejstvu in na Goriškem. Program je bil obogaten z igralskimi vložki učencev Umetniške gimnazije Nova Gorica pod mentorstvom dramaturginje in gledališke pedagoginje Kristine Kamaledevi Mihelj. Dijaki so večer povezovali s kratkimi igralskimi odlomki izbranih filmskih uspešnic.

Pred publiko se je predstavilo več kot 60 nastopajočih in to je gotovo zahtevalo velik organizacijski napor. Poleg orkestra Kras in Briških trcink so se na odru predstavili še vokalna skupina Bisernice, otroški pevski zbor Briški slavčki (vse tri zbore vodi Mojca Cej), vokalna skupina Jezero (vodja Dario Bertinazzi), otroški pevski zbor Sovodnje (vodja Jana Drassich) ter dekliški pevski zbor Zarja (vodja Anja Šinigoj). Koncert so umetniško popestrile še solistke Ajda Podgornik Valič, Martina Gergolet, Lara Černic in Gaja Giacomini, instrumentalni del pa je bil pod mentorstvom dirigenta in skladatelja Patricka Quaggiata, ki je sklop koncertov tudi dirigiral.

Prva skladba nas je popeljala v Kekčevo deželo, sledile so note skladb filmov Bratovščina sinjega galeba, Poletje v školjki, Sreča na vrvici, Titanik, La vita è bella, Bitka na Neretvi, Flashdance, Nune pojejo ter Hakuna Matata iz filma Levji kralj.

Čestitke naj gredo vsem nastopajočim na odru in za njim, za ves trud in napor za tako zahtevno zasedbo in uresničitev takega projekta. Naj bo to vzpodbuda za leto 2025, ko bosta obe Gorici skupaj postali prestolnica evropske kulture. To je tisto sodelovanje in medsebojno povezovanje, ki si ga vsi želimo.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme