Poletni tabor goriških izvidnikov in vodnic

Tudi letos so se goriški zamejski izvidniki odločili, da se bodo preizkusili v življenju v naravi in najrazličnejših spretnostih. Tako so se pod vodstvom Petra Pana odpravili do daljnega otoka Kigani, kjer so kot izgubljeni otroci pomagali Indijancem in drugim prebivalcem dežele v boju proti hudobnim gusarjem in krokodilom. Ob bujnih gozdovih in prijetnem šumu reke Soče so se mladi vživeli v številne pustolovščine, v katerih so spoznavali sebe in druge.
Vse se je začelo v torek, 22. julija, ko so mladi prispeli na taborni prostor, ki se je nahajal v bližini vasi Koritnice. Tu so jih pričakali starejši člani čete, ki so se ravnokar vrnili iz rida, in jim razkazali dolino. Prve dni so namenili postavljanju šotorov in različnih zgradb. Vsak vod je zgradil lastno kuhinjo, kjer si je občasno moral sam prižgati ogenj in kuhati. Dvigu jambora je sledil prvi skupni zbor, ki je značil uradni začetek tabora. Pričeli so se tudi večerni taborni ognji in nočne straže, pri katerih so morali izvidniki zbrati pogum in učinkovito braniti taborni prostor pred napadalci, ki so si skušali prilastiti zastavico.
Skavti so se preizkusili v najrazličnejših veščinah in spretnostih. Prežeti s skavtskim duhom so med orienteeringi in izleti spoznavali okolico in zgodovinske znamenitosti; pri samostojnem pripravljanju obrokov, predvsem med kuharsko tekmo, so pokazali svoje kulinarične sposobnosti; ob tabornem ognju so se s skeči zabavali, obenem pa učili režiranja in nastopanja. Športni dan so namenili različnim športnim igram in krajšim izzivom, pri pevskih vajah pa so se učili petja in usvojeno znanje pokazali na skavtskem festivalu. Ob vseh teh zabavnih in poučnih izkušnjah so si skavti vzeli čas tudi za duhovno poglabljanje.
Napet program, neomadeževana narava in spretno posredovane vrednote skavtizma so mladim pričarali enkratno doživetje v naravi. Vzdušje so znali izvidniki popestriti z mladostno dobro voljo in nalezljivim navdušenjem, ki sta jih spremljala ob vsakem izzivu. Pravljično ozračje otoka Kigani je tesno povezalo izgubljene otroke, ki so spoznali, da se ob prijateljstvu in ljubezni lahko premosti vsakršna težava.
Žal pa se je v soboto, 2. avgusta 2014, iztekel čas, ki so ga izgubljeni otroci lahko preživeli na otoku. Izvidniki so med taborom rasli in nazadnje postali prezreli, da bi s Petrom Panom ostali v deželi večnih otrok. Tako so se vsi še zadnjič srečali v skupnem zboru in se poslovili s Pesmijo slovesa. Ob padcu jambora so vsi skavti zapustili prijetno dolino ob reki Soči, kjer so si nabrali obilo nepozabnih spominov.
Nora puma

Bogat skavtski program na otoku Kigani

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme