Poletni seminar Zcpz v Radencih

Pet delavnic in visoko število udeležencev

Poletni seminar je ena najbolj priljubljenih, dolgoletnih pobud tržaške Zveze cerkvenih pevskih zborov, ki vsako leto v mesecu avgustu ponuja pevcem in organistom delavnice za izpopolnjevanje, ki so tudi dragocena priložnost za utrjevanje medsebojnih stikov med cerkvenimi glasbeniki. Pevci so v zadnjih dveh letih na poseben način pogrešali študijski teden, ki je po obveznem premoru ponovno privabil zveste in nove udeležence od 1. do 6. avgusta. Organizatorji so izbrali zdravilišče Radenci, ki je ponujalo primerne logistične ugodnosti za izvedbo še bogatejšega programa.

Zveza je lahko odprla namreč kar pet delavnic: eno za cerkvene pevce, dve za vokalno tehniko, tečaj za organiste in prvič tudi program za pritrkovalce. Na povabilo se je odzvalo 72 udeležencev, ki so na zaključnem srečanju izrazili zadovoljstvo nad potekom seminarja, programom in docenti ter so izrazili željo, da bi naslednjo izvedbo nadgradili še z dodatnim tečajem vokalne tehnike za zrele glasove. Letos sta se vokalnega izpopolnjevanja lotili namreč mladinski skupini in sicer fantovska skupina Devin Nabrežina s strokovnjakom za moške glasove Alešem Marčičem, dekliška skupina Vesela pomlad pa s pevko in priznano docentko Martino Burger. Dekliška skupina je ob tem vadila program s svojo zborovodkinjo Meto Praček.

Cerkveni pevci so navdušeno sledili vajam, ki jih je vodil prof. Bogdan Kralj. Za ta seminar si je docent zamislil zanimivo ponudbo: ob manj pogosto izvedeni maši Staneta Maliča (ki jo bodo združeni pevci lahko uporabili v domačih cerkvah in na dogodkih, ki jih promovira ZCPZ) so namreč vadili obče znane posvetne pesmi, ki jih vsi pojejo v glavnem po posluhu, da bi končno zvesteje sledili navodilom in izvirnim željam skladateljev.

Tečaj za organiste zelo različnih starosti (od 11 do 61 let) je vodil Gregor Klančič, ki je profesor na Teološki fakulteti in na Orglarski šoli v Ljubljani. Pri koordinaciji orgelskega tečaja je sodeloval Vinko Škerlavaj.

Prvič je poletni seminar ZCPZ ponudil tudi program za mlade pritrkovalce, ki ga je na področju prakse vodil Martin Tul. Predavanja člana odbora Združenja slovenskih pritrkovalcev Klemna Konde pa so bila odprta tudi za udeležence ostalih tečajev, saj je umetnost pritrkavanja in zvonjenja še premalo poznana izven strokovnih krogov.

Seminar se je zaključil s sodelovanjem pri maši v cerkvi sv. Cirila in Metoda v Radencih, ki je pridobila posebno slovesno razsežnost z zelo bogatim pevskim programom, sodelovanjem pritrkovalcev in koncertnim uvodom ter zaključnim koncertnim podaljškom organistov, katerim se je kot gostujoči umetnik pridružil še klarinetist Marko Štoka.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme