Poletni predvpis abonmaja s popustom

Abonmajska sezona SSG 2022/2023 v Gorici

Po lanskem vzletu v umetniške višave se bo Slovensko stalno gledališče Trst v letošnjem letu zadržalo kar na širnih “zračnih” umetniških popotovanjih, saj se geslo prihajajoče sezone glasi Nad oblaki. Abonmajski program se bo s prihodnjo sezono po obliki končno vrnil v običajne tire z osnovnim abonmajem pretežno hišnih uprizoritev, tremi izbirnimi sklopi in mnogimi sodelovanji. V tej poletni pripeki se je tudi v Gorici začela rezervacija abonmajev za novo sezono SSG. Kdor bo vpisal abonma do 12. avgusta 2022, bo deležen popusta.

Vse predstave v abonmaju bodo po ustaljeni navadi opremljene z italijanskimi nadnapisi. Vrstile se bodo izmenično na odru Kulturnega doma Gorica in Kulturnega centra Lojze Bratuž. Tudi v naslednji sezoni vodstvo SSG ponuja abonentom možnost avtobusnega prevoza do gledališča.

Vpis abonmaja SSG za Gorico je možen pri blagajni Kulturnega doma (ob delavnikih od 9. do 13. ure). Podrobnejše informacije: Kulturni dom Gorica (ul. Brass 20 – tel. +39 0481 33288 – info@kulturnidom.it).

Goriška sezona Nad oblaki ponuja skupno osem večerov, štiri uprizoritve in koprodukcije, dve gostujoči predstavi in dva dogodka v izvedbi Kulturnega doma Gorica in Kulturnega centra Lojze Bratuž.

SSG vabi k vpisu abonmaja z lično likovno podobo: na modrem nebu in med oblaki letijo misli, želje, sanje gledališčnikov in njihovih gledalcev. Nenavadno zrcalo je simbol in metafora ključnega elementa gledališke naracije, pahljača in cilinder pa izstopajoči, moški ali ženski element, ki v stilu 19. stoletja namiguje na “rekvizite” gledalcev. “Za mnoge velja rek, da so z glavo vedno med oblaki, sanjači, naivneži, v bistvu pa optimisti, ki iščejo pozitivno stran vsega in si skušajo urediti nebesa ali raj na zemlji, na trdnih tleh, kljub strahu in negotovosti,” je napisal direktor SSG Danijel Malalan o konceptu programa, ki ga je sestavil za novo sezono.

Moto dobi navdih predvsem v naslovu koprodukcije, ki bo druga po vrsti na programu, Kakor v nebesih Kayja Pollaka. Režiser Samo M. Strelec bo uprizoril priredbo scenarija istoimenskega filma As It Is in Heaven iz leta 2004, ki je bil nominiran za oscarja kot najboljši tuji film. To je zgodba o uspešnem dirigentu, ki prekine svojo kariero in se vrne v rojstno vas, na severnem delu Švedske, kjer se njegovo življenje spremeni ob stiku z lokalnim cerkvenim zborom. Predstava bo nastala v koprodukciji s SNG Nova Gorica in z Glasbeno matico.

Novela Vladimirja Bartola pa bo snov naslednje uprizoritve v režiji Andželke Nikolić (prvič v SSG). Predstava z naslovom Nekaj v zraku se bo poigrala z različnimi uprizoritvenimi žanri in bo obravnavala dinamike poslovno-privatnih odnosov.

Režiserka Ivana Djilas bo postavila na oder zanimivo besedilo Mario in Čarodej po romanu Thomasa Manna. Zgodba s političnim ozadjem govori o čarovniku, ki uporablja svoje mentalne spretnosti za nadzor svojega občinstva tako kot oblast, ki obstaja zaradi neracionalnosti občinstva.

Niz hišnih uprizoritev bo sklenila pravljica za odrasle Cesarjeva nova oblačila Milana Jesiha po Andersenu. Režiser Luka Marcen bo v tej koprodukciji z MG Ptuj in Cankarjevim domom raziskoval razmerja med videzom in resnico ter odnos do avtoritete.

Osnovni abonmajski program bo vseboval kot običajno tudi dve gostujoči predstavi. Projekt Branka Završana za SLG Celje Bodi gledališče! je glasbeno-gledališka pripoved  o temah, ki so relevantne za usodo gledališča. Predstava bo gostovala v Trstu in v Gorici, kjer bo oktobra odprla novo sezono.

Prvič bo SSG imelo v gosteh predstavo furlanskega gledališča Teatri Stabil Furlan Se vivrò, dovrò pur tornare, ki raziskuje navezanost Pier Paola Pasolinija na zemljo, ki ga je sprejela v poletjih njegove mladosti, in odnos do jezika njegovih prvih izdanih pesniških stvaritev. Predstava je v italijanščini, bo pa opremljena s slovenskimi nadnapisi.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme