Poletje v Vipavskem Križu 2023

Minuli četrtek 27. julija se je s filmskim večerom začelo Poletje v Vipavskem Križu, ki ga organizira Glasbeno društvo NOVA ob podpori Občine Ajdovščina.

Obiskovalci prvega dogodka, filmskega večera, so bili obdani ne le s srednjeveškimi zidovi, ki dajejo vasici njeno značilno vzdušje, ampak jih je zgodba o gradiščih, pripovedovana skozi oči deklice Heme popeljala še bolj nazaj, vse do železne in bronaste dobe. Na to pot sta jih pospremili režiserka igrano-dokumentarnega filma Francesca Mucignato in doc. dr. Manca Vinazza z oddelka za arheologijo Filozofske fakultete v Ljubljani, ki sta v uvodnem pogovoru z Nino Klaut predstavili tako ozadje nastanka filma kot tudi raziskovanje in pomen teh zgodovinskih ostalin na Primorskem.

Nazaj se bomo ozirali v petek, 11. avgusta, ko bomo ob ogledu filma Ekspres, ekspres skupaj z režiserjem Igorjem Šterkom obujali spomine na devetdeseta leta. 10. avgusta bo Vipavski Križ gostoval izviren projekt raziskovanja slovenske poezije in mitologije izpod prstov nizozemskih glasbenikov in ameriškega pisatelja. V petek, 18. avgusta, se bomo zavrteli v swingu, teden kasneje, v četrtek, 24. avgusta pa še v ritmih salse, obakrat ob izvrstnih glasbenikih.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme