Poletje Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti prinaša glasbo, ples, gledališče in literaturo

Obetavna mlada peresa

Ob 50-letnici srečanj pesnikov in pisateljev začetnikov, ki je sredi junija potekala pri Sveti Trojici v Slovenskih Goricah, so organizatorji Festivala mlade literature URŠKA 2022 razglasili pet finalistov festivala, ki bo potekal oktobra. Po izboru državnega selektorja, pesnika, prevajalca in urednika Gregorja Podlogarja, so se v finale uvrstili: Katja Kožuh(Škofja Loka), Vid Karlovšek (Marezige/Koper), Mojca Petaros (Trst), Ines Tobias(Maribor) in Ema Odra Raščan (Ljubljana).

Jazzovsko obilje v Marezigah
8. in 9. julij

Pod okriljem Marežganskega mladinskega društva (MAD) in Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) bodo Marezige 8. in 9. julija znova preplavile bigbandovske melodije. Na mednarodnem festivalu MareziJazz, največjem in edinem tovrstnem srečanju big bandov pri nas in daleč naokoli, se bo predstavilo 9 glasbenih zasedb, med njimi tudi gostje iz Italije, Avstrije in Hrvaške. Željni novega znanja se bodo ob tem lahko udeležili dvodnevnega jazzovskega seminarja Zgrabi zvok.
Prireditev, ki s svojo edinstvenostjo in privlačnostjo uživa poseben ugled med ljubitelji in profesionalnimi izvajalci orkestralnega jazza, že dolga leta izpolnjuje svoj prvotni namen: širjenje tovrstne glasbene kulture pri nas.

Obisk dveh bigbandovsko obarvanih večerov, ki se bosta začela ob 20. uri, je brezplačen.
Festival bo na ogled tudi preko neposrednega prenosa v živo na www.marezijazz.si ter v jesenskih mesecih na programu RTV Slovenija.

Drobna knjiga, veliko vsebine

Nedavno je pri JSKD izšel prevod knjige Dama z magrebškim psičkom romunske avtorice Dane Grigorcee, ki že več let z družino živi v Zürichu. Avtorica, ki je bila za svoje literarno ustvarjanje večkrat nagrajena in je med drugim obiskala tudi Vilenico, v romanu pripoveduje o nenavadni ljubezni v Zürichu. Ko Gürkan na obrežni promenadi Anno povpraša po njenem psičku, se njeno življenje obrne na glavo. V živahnem ozračju se izrisuje podoba heterogene družbe, ki skuša prevrednotiti pomen eksotike in pripadnosti ter vlogo umetnosti. Očarljiva zgodba o hrepenenju po lepoti, bližini in čutnosti ter brezčasen poklon Antonu Čehovu. Knjigo so pod mentorstvom Tine Štrancar prevedle Nataša BaumanDominika MencinTina ReščičMateja SoftićTina Toličič. Založniški projekt sta podprla Veleposlaništvo Švice v Republiki Sloveniji in Zavod Iskriva, iskrišče za razvoj lokalnih potencialov.
Več na povezavi.

Razgibana arhitektura

Že od letošnjega januarja je razpisan spletni likovni natečaj »Slikovita arhitektura«, ki se zaključi 23. oktobra letos. Posvečen je arhitektu Jožetu Plečniku, ki je v slovensko kulturno zavest zasejal posebno vrednotenje arhitekture. Ob 150. ob – letnici njegovega rojstva želijo organizatorji spodbuditi opazovanje, raziskovanje in razumevanje arhitekture kot praktično-bivanjske in estetsko-duhovne vrednote. Likovni natečaj je torej tematski in je namenjen likovnim ustvarjalcem vseh generacij. Izhodišča natečaja so: domišljijska stavba, načrt idealnega mesta, podobe iz mestne skicirke ter življenje Plečnikove arhitekture danes.

Likovne besede
8. – 14. avgust

Ptuju se med 8. in 14. avgustom obeta intenzivna tematska likovna delavnica pod naslovom »Besede kot podobe pomenov«. Namen delavnice je poglobljeno raziskovanje in preizkušanje sodobnih likovnih praks v okviru določene teme.

Delavnica bo tokrat namenjena raziskovanju in združevanje dveh različnih medijev – besede in likovnosti. Pod vodstvom izjemnega mentorja, umetnika in pedagoga Dušana Fišerjabodo udeleženci delavnice prepletaliindividualno in skupinsko delo. Nastala produkcija bo ob zaključku tudi razstavljena.
Prijave na delavnico potekajo do 17. julija.

Kreativna glasba? Mislite – Musica creativa?
14. – 20. avgust

Izolo bo med 14. in 20. avgustom ozvočil poletni tabor mladinske glasbene kulture Musica creativa. Letos se bodo mlade godbenice in godbeniki na poletnem taboru srečali že enainštiridesetič, prvič po enem letu zatišja. Sodelovanje na Musici creativi je namenjeno glasbenikom, ki igrajo na pihala, trobila in tolkala, prostor pa se najde tudi zagodalce in klaviaturiste. Starost udeležencev, ki se na tabor lahko prijavijo do 20. julija, je med 9 in 29 let.
Prijavljeni glasbeniki bodo tokrat lahko sodelovali v Pihalnem orkestru Musica creativapod vodstvom dirigenta Aleksandra Čonča ali v Slovenskem mladinskem pihalnem orkestru pod vodstvom dirigenta Gašperja Salobirja, njihov napredek pa bo spremljal tudi uveljavljeni skladatelj Tomaž Habe. Udeleženci se bodo med tednom spoznavali s kakovostnim delom v orkestru in v komorni skupini, hkrati pa se bodo na posebnih urah lahko poglobili tudi v svoj, tako rekoč matični inštrument.

V okviru prireditve so bodo tako v Izoli kot v Ljubljani zvrstili tudi trije koncerti pihalnega orkestra in komorne skupine Musice Creative.

Na morje, na morje
15. – 20. avgust

Do 5. avgusta se je mogoče prijaviti na mednarodne poletne gledališke delavnice »Pelji me na morje«, ki bodo letos potekale med 15. in 20. avgustom v Kopru.

Delavnice predstavljajo edinstveno priložnost za pridobivanje in dopolnjevanje osnovnega gledališkega znanja. Mednarodno uveljavljeni domači in tuji mentorji posredujejo udeležencem svoje znanje in predvsem izkušnje, da imajo ti naposled boljše možnosti za oblikovanje lastne, suverene gledališke podobe.

Pomeni iz kamna
22. – 26. avgust

Avgust bo zaključila kiparska delavnica »Oblike in strukture v kamnu«, ki bo med 22. in 26. avgustom potekala v kamnolomu Lesno Brdo pri Vrhniki. Pet dni se bodo udeleženci, ki ne bodo zamudili prijavnega roka 7. avgusta, pod mentorstvom akademskega kiparja Zlata Rudolfa učili veščine kiparskega oblikovanja kamna ter likovnega gledanja tridimenzionalnih oblik.

Izhodišče kiparske delavnice bodo organske formestrukture in teksture. Navdih bodo iskali v naraviumetnosti starih civilizacij in sozvočju različnih umetnosti. Strokovni sodelavci kamnoloma bodo udeležencem predstavili geološke skrivnosti materiala. Delavnica bo primerna tudi za začetnike.

Umetnost prevajanja

Do 9. septembra se je še mogoče prijaviti za udeležbo na Prevajalnicah, 24. prevajalskih delavnicah, ki bodo med 29. septembrom in 2. oktobrom v organizaciji revije Mentor in območne izpostave JSKD v Piranu odmevale pod streho Tartinijeve hiše. Poleg celodnevnega samostojnega prevajanja sodobnih leposlovnih besedil iz tujih v slovenski jezik pod mentorstvom uveljavljenih profesorjev in prevajalcev bodo udeleženci prevajali tudi skupinsko. Nadejajo se lahko objave v literarni reviji Mentor (v februarju 2023), zanimivih literarnih in glasbenih večerov, razgibavanja med napornim sedenjem ter letos še presenečenja – izleta po zaledju slovenske obale.

 

Dodatne informacije:
Maja Stojanov, Kreativna baza
gsm: 031 800 954
E-mail:  maja.stojanov@kreativnabaza.si

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme