Poklon vaškim dramskim koreninam

V Kulturnem domu na Proseku se je kljub nenaklonjenemu vremenu v nedeljo, 9. decembra 2012, zbralo veliko nekdanjih in sedanjih članov krajevne dramske družine, prijateljev gledališča in zvestih gledalcev, da bi s Slovenskim dramskim društvom Jaka Štoka proslavili 145-letnico rojstva in 90-letnico smrti Jake Štoka. Poleg tega so na prireditvi izrekli besedo zahvale vsem nekdanjim in sedanjim društvenim članom, še posebno tistim, ki so pred več kot petimi desetletji dali ponovnega zagona gledališkemu ustvarjanju na Proseku in Kontovelu.
V pozdravnem nagovoru je predsednik Matjaž Rustja opisal lik in delo vsestranskega kulturnega delavca, gospodarstvenika in narodnega buditelja Jake Štoka, rojaka s Kontovela, ki je svoje delo nadaljeval v tržaškem Narodnem domu in bil med ustanovitelji Dramatičnega društva v Trstu. Spomnil pa se je tudi 135-letnice začetka organiziranega kulturnega in dramskega delovanja na Proseku in Kontovelu. Na pobudo takrat ustanovljenega Bralnega društva je prva na oder stopila Županova Micka.
Začetke rednega povojnega dramskega proseško-kontovelskega delovanja leta 1959 je orisal slavnostni govornik, kulturni in družbenopolitični delavec Bruno Rupel, ki je bil sam med pobudniki dramske družine. Občuteno je opisal takratno navdušenje, vaje v Soščevi hiši in se v zvezi s tem zavzel za ohranitev tega prvega vaškega kulturnega hrama, saj se vztrajno pojavljajo govorice o prodaji. Rupel je z iskreno besedo zahvale imenoval Marjana Pertota, ki je bil začetnik in gonilna sila takratnega prosvetnega delovanja (v nedeljo je pripravil tudi priložnostno razstavo o društvenem delovanju).
Program je sooblikoval Ženski pevski zbor Prosek-Kontovel pod vodstvom Marka Štoke, osrednjo točko srečanja pa je predstavljala Štokova burka Trije tički. Na oder so stopili tudi trije člani dramske družine, ki so pri dramskem društvu od vsega začetka, torej več kot pet desetletij. Priznanje so prejeli igralki in odbornici Boženka Štoka in Zvonka Guštin ter Dario Rupel, ki je bil tudi tri desetletja predsednik društva Jaka Štoka.

PROSEK-KONTOVEL / Praznovanje SDD Jaka Štoka

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme