Poklon Marku Sosiču z dokumentarnim filmom Karmela

Kru.t APS vabi v ponedeljek, 17. junija, na zadnje srečanje filmskega krožka Biseri slovenskega filma, ki bo ob 18. uri v društvenih prostorih v Ul. San Francesco 20. Z dokumentarnim filmom Karmela Marka Sosiča (2019) se tudi Kru.t pridružuje projektu 1904, Kosovel, Trst, 2024, ki si ga je zamislila Slovenska kulturno-gospodarska zveza ob 120. obletnici rojstva pesnika s Krasa.

Dokumentarno-igrani film predstavlja življenjsko in umetniško pot njegove sestre Karmele. V dvajsetih letih prejšnjega stoletja je v Trstu diplomirala iz klavirja, se specializirala v Münchnu ter uspešno koncertirala po Evropi. V tankočutni produkciji nepozabljenega Marka Sosiča za TV Slovenija prek njenih pisem sledimo življenjski in umetniški poti glasbenice skozi ljubezenska razmerja in čustva, ki so jih do nje gojili vidni predstavniki tedanje slovenske kulturne scene, med temi Avgust Černigoj in Alfonz Graber. Večji del življenja je Karmela Kosovel preživela na tujem.

Gostje zadnje projekcije bodo književnika Tatjana Rojc in Aleš Berger ter dolgoletna skrbnica Kosovelove domačije Dragica Sosič, ki nastopajo v filmu. Poleg njih se pred kamero zvrstijo tudi filozof Evgen Bavčar, knjižničarka Lučka Čehovin in Kosovelov strokovnjak Janez Vrečko. S soustvarjalci filma se bo pogovarjal urednik cikla filmov Davorin Devetak. Projekciji, ki je nastala s podporo RTV Slovenija, bo sledilo druženje na letnem vrtu društva s pogostitvijo in pozdravom poletju.

Podrobne informacije so na voljo na sedežu v Ul. San Francesco 20, po telefonu na 040-360072 in prek elektronskega naslova krut@krut.online.

Filmski krožek je nastal s podporo Avtonomne dežele Furlanije – Julijske krajine v sklopu projekta “Incontri con l’arte – Srečanja z umetnostjo”.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme