Poklon Marku Sosiču (1958-2021)

Spletna slovesnost v nedeljo, 7. marca, ob 18.00

Marko Sosič je bil doma v različnih umetniških svetovih: v književnosti, gledališču in filmu. Na vseh področjih je poudarjal odprtost ustvarjalnih obzorij z grajenjem mostov med narodi in kulturami.

Ob njegovem preranem odhodu so mnogi kolegi in prijatelji želeli pustiti sporočilo v slovo. Dvorane so zaprte, zbiranje je prepovedano in spominska slovesnost bi zagotovo privabila veliko število ljudi, zato je Slovensko stalno gledališče dalo pobudo za video poklon z naslovom »Ki od daleč ostajaš v naši bližini«, na sporedu v nedeljo, 7. marca ob 18.00 na youtube kanalu SSG in na socialnih omrežjih sodelujočih organizacij. Sledilo bo predvajanje na slovenskem programu RAI v soboto, 13. marca ob 21.00 oz. po televizijskem dnevniku.

Izvedbo spominskega srečanja podpisuje ekipa Kinoateljeja. Režiser in direktor fotografije je Radovan Čok, avtorica zasnove pa je Diana Koloini. Zaporedje nastopov sestavljajo osebne misli kot tudi branje odlomkov iz del Marka Sosiča Ki od daleč prihajaš v mojo bližino, Iz zemlje in sanj, Tito, amor mijo, Balerina, balerina, Kruh, prah (v izvirni slovenščini in v italijanskem prevodu). Povezovalne glasbene točke je za to priložnost izbral in izvedel saksofonist Piero Purich.

Odlomke iz literarnih del berejo igralci Slovenskega stalnega gledališča, SNG Nova Gorica, Stalnega gledališča Furlanije Julijske krajine, Gledališča Miela in drugi igralci, ki so s Sosičem delili umetniške izkušnje: Radoš Bolčina, Nikla Petruška Panizon, Alessandro Mizzi, Ivan Zerbinati, Maurizio Zacchigna, Lučka Počkaj, Maria Grazia Plos, Adriano Giraldi, Primož Forte in Matija Rupel.

Pred mikrofon bodo z osebnimi spomini stopili tudi književniki, predstavniki ustanov, s katerimi je Sosič sodeloval, gledališčniki, prijatelji, ki prikazujejo mednarodno širino njegove mreže delovnih in prijateljskih stikov, od Italije do Balkana. Svoja pričevanja bodo podali Breda Pahor, Valentina Repini, Nataša Sosič, Guido Corso, Susanna Tamaro, Janko Petrovec, Martina Mrhar, Aleš Berger, Paolo Magelli, Dušan Šarotar, Vito Taufer, Irena Urbič, Aleš Doktorič, Goran Vojnović, Janusz Kica in Ahmed Burić.

Spletna slovesnost bo v celoti opremljena s slovenskimi in italijanskimi podnapisi. Nedeljski video poklon bo na spletu dostopen do 22. ure.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme