Tržaška

Pojmo v svojem jeziku

Pojmo v svojem jeziku

Piše Urška Petaros / Pestra prireditev ob dnevu maternega jezika

Dan 21. februar velja za mednarodni dan maternega jezika. V ta namen sta Tržaško esperantsko društvo in društvo Prijatelji glasbene mladine iz Trsta priredili koncert v sklopu projekta Sedem not za mir (Sette note per la pace) , ki so ga poimenovali Pojmo v svojem jeziku (Cantiamo le nostre lingue) . Koncert je bil na sporedu v soboto, 24. februarja, v Beethovnovi dvorani na ulici Coroneo v Trstu. Na njem so nastopili zbori, ki predstavljajo vse manjšine, ki so avtohtono prisotne v mestu Trst. Zato sta se seveda predstavila tudi dva slovenska pevska zbora, in sicer Mešani cerkveni pevski zbor Sveti Jernej z Opčin in Ženski pevski zbor Ivan Grbec iz Škednja. Poleg njiju so nastopili še: pevski zbor… E noi cantemo…, grški pevski zbor Messogios, srbski mladinski pevski zbor sv. Spiridiona, kulturno društvo Friderich Schiller in madžarska skupnost.
Prvi so se predstavili… E noi cantemo…, ki so zapeli nekaj pesmi v tržaškem narečju. Sledil je nastop predstavnikov nemške skupnosti iz Schillerjevega krožka Schillerkulturverein, ki so igrali na harmoniko in brali Schillerjevo poezijo.
Nato je nastopil Mešani cerkveni pevski zbor Sveti Jernej z Opčin. Predstavil se je s tremi ljudskimi skladbami v priredbi Brede Šček in Ubalda Vrabca, torej s slovenskimi skladatelji, ki so živeli in delovali na Tržaškem.
Sledil je nastop zbora grške skupnosti Messogios, ki je zapel nekaj ljudskih pesmi v grškem jeziku. Srbsko skupnost je predstavljal Mladinski pevski zbor sv. Spiridiona, madžarsko skupnost pa je zastopala Krisztina Boldizsar, ki je v madžarščini prebrala madžarsko pesem o Donavi A Duna vallomasa Endreja Adyja, sledil je prevod v italijanščini, ki ga je prebral prevajalec Roberto Ruspanti. (…)
Cel zapis v tiskani izdaji

09.03.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2018 Noviglas, Vse pravice pridržane!