Pogovor z dr. Dejanom Veršo, zdravnikom na tržaškem Krasu

“Za zdaj ne prihaja veliko pacientov”, nam je 13. marca zjutraj povedal družinski zdravnik Dejan Verša s Proseka, ki smo ga poklicali z namenom, da nam obrazloži in poteši poklicno radovednost o tem, v kolikšni meri in s katerimi vprašanji se v teh dneh nanj in na njegove kolege obračajo ljudje. Ti v manjšem številu kot po navadi obiskujejo njegovo ambulanto, a on v tem času prejema večje število telefonskih klicev.

“V glavnem ljudi zanimajo splošne informacije o Covidu-19 in kako naj se ravnajo za preprečevanje okužb. Kdor ima določene simptome, kot sta lahko kašelj in vročina v primeru gripe, sprašuje, kaj naj stori. To so klasična vprašanja v tem času”.

In kaj svetuje stroka ljudem z navedenimi simptomi? “To, kar pravi protokol. Če so pacienti obiskali kraje, kjer se je razširil koronavirus oziroma so bili v stiku z ljudmi, ki so ta območja obiskali, morajo poklicati telefonsko številko 112, kjer jih bodo nato napotili na testiranje za koranavirus”.

S praktičnega vidika se je vsakodnevno delo družinskega zdravnika precej spremenilo:  “Pred izbruhom krize je v ambulanto, denimo, prihajalo sedem pacientov in sem se po telefonu pogovarjal s tremi, zdaj velja nasprotno: obiščejo me trije, po telefonski žici pa se pogovorim s sedmimi pacienti”, je obrazložil Verša.

Ali se ljudje v precejšnji meri obračajo na osebnega zdravnika z namenom, da jih ta v danih razmerah pomiri? “Tega je še kar”, odgovarja Verša in dodaja, da opaža med ljudmi, ki se obračajo nanj, “precej panike”. Ta, na osnovi doslej zbranih izkušenj, ni razvidna pri starejših osebah, ampak v glavnem pri mlajših, kar pravzaprav daje misliti.

“Mladi, tudi tisti z manjšimi simptomi, kot sta lahko prehlad ali kašelj, so še kar prestrašeni. Takoj pomislijo na okužbo z virusom. Pri ljudeh ne prevladujejo zdaj objektivni pogledi in ocene, ampak panika”, pravi Verša in spominja, da je s kolegi v rednem stiku, kar se tiče izmenjave poklicnih informacij in iskanja ter morebitne določitve novih skupnih rešitev.

Na tržaškem Krasu sestavlja tovrstno delovno skupino 12 zdravnikov, v okviru katere si izmenjujejo koristne nasvete in t.i. dobre prakse. Verša in kolegi pozivajo seveda vse, naj dosledno spoštujejo prepovedi in navodila za učinkovito preprečevanje širjenja virusa. 

 

“Naše vsakdanje delo se je precej spremenilo,” pravi v pogovoru z Matejem Caharijo dr. Dejan Verša, družinski zdravnik na tržaškem Krasu.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme