Pogovor o začetkih slovenskih skavtov in skavtinj na Goriškem

Na Opčinah 9. junija 2022

Kot smo svojčas poročali, so se tržaški članice in člani Slovenske zamejske skavtske organizacije ob 70-letnici osnovanja skavtskega gibanja med Slovenci v sedanjih mejah Italije odločili tudi za niz srečanj, posvečenih naši skavtski zgodovini.

Prvo srečanje je bilo 22. aprila v Finžgarjevem domu na Opčinah. Posvečeno je bilo začetkom in prvim desetletjem tržaških skavtov (ustanovljenih leta 1951 v Škednju) in skavtinj (ustanovljenih leta 1959), ki so od leta 1976 povezani v skupni organizaciji še z goriškimi brati in sestrami.

In ravno začetkom in prvim desetletjem slovenskih goriških skavtinj in skavtov bo posvečeno drugo srečanje omenjenega niza. Na sporedu bo v četrtek, 9. junija 2022, ob 20.30 v dvorani Finžgarjevega doma oz. Marijanišča na Opčinah.

Prva skupina goriških skavtinj se je osnovala leta 1963 na Placuti, a se ni dolgo obdržala. Goriški skavti pa so zaživeli junija 1964. Leta 1967 so se skavtinje ponovno osnovale, tokrat v Števerjanu. Od takrat je skavtska vzgojna metoda nepretrgoma plodno dejavna na Goriškem.

O tem bodo v treh sklopih spregovorili nekateri protagonisti in protagonistke goriškega skavtskega gibanja. Sedanji voditelji, članice in člani z Goriškega in Tržaškega, “odrasli skavti” in vsi, ki jih to zanima, pa so vabljeni, da pri srečanju dejavno sodelujejo.

Naslednji dve srečanji bosta posvečeni slovenskim skavtom in skavtinjam na Koroškem ter v Argentini in Kanadi. Vse te skupine so že prenehale delovati, o njihovi vlogi pa se bomo pogovorili z nekaterimi nekdanjimi voditelji.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme