Pogovor o ključnih težavah naših rojakov

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je v ponedeljek, 7. januarja 2013, srečal s predstavniki organizacij slovenske narodne skupnosti v Republiki Avstriji, zastopanih v Svetu Vlade RS za Slovence v zamejstvu.
Sogovorniki so v luči srečanja predsednika Vlade Janeza Janše z deželnim glavarjem avstrijske Koroške Gerhardom Dörflerjem razpravljali o ključnih vprašanjih, s katerimi se srečuje tamkajšnja slovenska narodna skupnost. Podčrtali so potrebo po celovitem in kontinuiranem izpolnjevanju obveznosti, ki jih ima Republika Avstrija do slovenske narodne skupnosti. Predstavili so izzive za nadaljnji razvoj tamkajšnje narodne skupnosti, še posebej na področju dvojezičnega šolstva ter političnega zastopstva, kjer so pričakovanja usmerjena predvsem v deželo avstrijsko Koroško. Govorili so tudi o možnostih, ki se odpirajo v čezmejnem sodelovanju, še posebej v povezavi s koriščenjem evropskih sredstev. Predstavniki slovenske narodne skupnosti so posebej naglasili, da je najboljša oblika podpore uspešen razvoj Republike Slovenije.
Predsednik vlade je poudaril, da Vlada Republike Slovenije glede položaja slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem, preko Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu ter skozi aktivnosti različnih ministrstev in vladnih služb, vodi dialog z avstrijsko zvezno in deželno vlado. Delo je usmerjeno v razvijanje skupnega slovenskega prostora, ohranjanje slovenske identitete, jezika, kulture in kulturne dediščine, kakor tudi v spodbujanje sodelovanja na gospodarskem področju. Izrazil je prepričanje, da bo z nadaljnjim razvojem dobrih medsosedskih odnosov tudi v prihodnje možno reševati odprta vprašanja v obojestransko korist.
Dörfler je Janši zagotovil, da je manjšina most sodelovanja
Premier Janez Janša se je, kot poroča Slovenska tiskovna agencija, 8. januarja, srečal s koroškim deželnim glavarjem Gerhardom Dörflerjem, posvetila pa sta se ključnim vprašanjem, s katerimi se sooča slovenska manjšina na avstrijskem Koroškem.
Janša je Dörflerju povedal, da si slovenska narodna skupnost želi čimprejšnji pričetek polnega delovanja Foruma za dialog ter tudi upa v sistemsko ureditev financiranja Slovenske glasbene šole na avstrijskem Koroškem. Deželni glavar Dörfler se je strinjal, da je narodna skupnost pomemben most medsebojnega sodelovanja. Ob tem je še izrazil prepričanje, da si bo koroška deželna vlada tudi v prihodnje prizadevala za naklonjeno obravnavo vprašanj, pomembnih za tamkajšnjo slovensko narodno skupnost.
Strinjala sta se o obstoju izjemnih možnosti za sodelovanje med pedagoškimi ustanovami, v gospodarstvu in ne nazadnje tudi v športu.
Govorila sta tudi o možnostih za nadgradnjo obstoječih infrastrukturnih povezav med Slovenijo in avstrijsko Koroško, zlasti na področju prometa. Janša je pri tem Dörflerju predstavil ukrepe slovenske vlade za izboljšanje poslovnega in investicijskega okolja v državi.
Pozitivno sta ocenila nove možnosti, ki se ponujajo v skupnem evropskem prostoru, še posebej v povezavi z novim večletnim finančnim okvirom EU in koriščenjem evropskih sredstev. Čezmejno sodelovanje ponuja pomembne priložnosti za izvedbo skupnih projektov.

Predsednik vlade Janez Janša je sprejel predstavnike koroških Slovencev

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme