Pogled na našo zgodovino skozi oči ljubezni

Piše: Kat

Gorica Predstavitev projekta Od Nice do Gorice

Od Nice do Gorice je zgodba o zgodovini mesta, o večkulturnosti, o ljubezni. Zamisel za projekt, ki bo premierno predstavljen občinstvu na odru KCLB v četrtek, 9. marca, in na ponovitvi v petek, 10. marca, je nastala v času pandemije, glavni namen pa je bil ustvariti priložnost za sodelovanje med slovensko in italijansko mladino. Center Bratuž se je prijavil na razpis Dežele FJk za dogodke v luči EPK 2025 in prejel financiranje. Gre za glasbeno-gledališko predstavo, katere režija, besedilo in glasba so delo mladih goriških ustvarjalcev. Obsežno produkcijo so organizatorji v torek, 28. februarja, predstavili v dvorani Dora Bassi v Gorici, kjer jih je nagovoril in pohvalil tudi občinski odbornik Fabrizio Oreti.

“Gre za povsem izvirno delo z avtorskim besedilom in glasbo,” je poudarila predsednica KCLB Franka Žgavec. Namen projekta je tudi “širiti vrednote miroljubnega sobivanja ter ohranjati živo našo zgodovino, povezano z obmejno problematiko.” Besedilo je delo Alexa Devetaka, ki si je v sodelovanju z režiserko Jasmin Kovic zamislil, da bo vezna nit predstave ljubezenska zgodba med Miro in Pepijem, “skozi njuno zgodbo pa odkrijemo zgodbo našega mesta”. Zgodba se začenja z odprtjem Severne postaje leta 1909, konča pa z vstopom Slovenije v EU leta 2004. “Glavni izziv je bil daljše obdobje zgodovine strniti v zgodbo,” je dejal Devetak, posebnost produkcije pa je tudi množičnost jezikov, ki se bodo prepletali na odru. Slišati bo slovenščino, italijanščino, furlanščino, nemščino in razna narečja, ki zaznamujejo širši goriški prostor. Za čim boljše razumevanje predstave bodo na ekranu tudi nadnapisi v italijanščini oz. slovenščini. Glasba predstave je delo skladatelja Patricka Quaggiata, ki je napisal približno 40 minut izvirnih skladb. Glasba se spreminja glede na dogajanje, prilagaja pa se predvsem različnim zgodovinskim obdobjem, tako bodo lahko gledalci prisluhnili različnim skladbam, od valčkov do jazza. “Vključil sem vložke Straussovih skladb in glasbo, ki spominja na Mozartovo,” je razložil skladatelj, ki je dejal, da bo v živo igral popoln orkester z godali, pihali, trobili in tolkali.

Quaggiatovi glasbi se bodo prilagodili tudi pevci zborov. Kot je na srečanju povedal dirigent Mirko Ferlan, gre starost pevcec od 11. do 20. leta za mladinske sestave, sodeluje pa tudi odrasel zbor. “Projek je velik izziv, izvirno delo, ki bo prvič izvedeno. Tudi mi, ki smo vključeni v delo, si težko predstavljamo, kako bo na koncu izgledalo, osnova našega dela pa je medsebojno zaupanje,” je opozoril dirigent. V projekt je vključenih pet zborov: Mladinski pevski zbor Emil Komel, Fantovska in dekliška skupina Emil Komel, Dekliška vokalna skupina Bodeča Neža, Mešani pevski zbor Lojze Bratuž in Mladinski pevski zbor Šempeter-Vrtojba. Pri obsežni produkciji bo na odru nastopilo 130 oseb, med temi so tudi profesionalni in ljubiteljski igralci, veliko število oseb pa sodeluje pri delu v zakulisju.

“Naš cilj je bil uresničiti projekt za mlade z mladimi,” je povedala Jasnim Kovic. Zgodovinsko pomembne dogodke je z Devetakom skušala obravnavati s pristopom modernega storytellinga, ne pa filološko. Poudarila je, da je bil namen organizatorjev predstaviti romantično ljubezensko zgodbo, ki zaživi v povsem očarljivem zgodovinskem obdobju in gledalca spremlja do EPK 2025. Prizadevajo si, da bi bila predstava privlačna tudi za turiste prav v luči EPK, zato jo želijo ponoviti in prilagoditi obliki urbane instalacije v zunanjem okolju – tudi zaradi tega je scenografija povsem ekološka in razgradljiva, v projekt pa želijo v prihodnje vključiti dodatne zbore.

Partnerji KCLB pri projektu so goriška in novogoriška občina, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Zveza slovenske katoliške prosvete, Slovenski center za glasbeno vzgojo Emil Komel, združenje Artisti associati, zveza Usci FVG, društvo DM +, društvo Quarantasettezeroquattro in združenje CTA. Sodelujejo tudi krajevna društva, med temi PD Štandrež in SKPD F.B. Sedej iz Števerjana, za kostume je svoj doprinos dalo tudi združenje Terzo Teatro.

Projekt so si organizatorji zamislili tudi kot čezmejno predstavo, ki ljudi povezuje. Od Nice do Gorice je namreč zgodba ljubezni, prepletanje zgodovine posameznikov z zgodovino celotne skupnosti, zgodba trpljenja, obenem pa tudi veselja in upanja.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme