Goriška

Poezija je bila za Truhlarja pot do srca

Poezija je bila za Truhlarja pot do srca

Piše Katja Ferletič: Srečanje pod lipami / Izziv poezije pri Vladimirju Truhlarju (1912-1977)

V četrtek, 3. oktobra 2019, je bil v komorni dvorani Kulturnega centra L. Bratuž prvi večer novega niza Srečanj pod lipami, ki ga prirejata Kulturni center Lojze Bratuž in Krožek za družbenopolitična vprašanja Anton Gregorčič iz Gorice. Srečanje je bilo vključeno v Socialni teden, ki je potekal v širšem slovenskem prostoru od 25. septembra do 5. oktobra, zato je navzoče pozdravil tudi Janko Korošec, član Socialne akademije in eden izmed organizatorjev Socialnega tedna. Letos je Socialni teden po Sloveniji spletel mrežo približno tridesetih dogodkov, ki so izpostavljali vprašanje identitete in so bili ubrani na osrednjo temo, ubesedeno v naslovu “Kdo sem, kdo smo”?
Četrtkov večer je bil posvečen življenju, poeziji in teologiji v Gorici rojenega jezuita Vladimirja Truhlarja. Organizatorja sta tokrat povabila v goste patra Franca Kejžarja, socija provinciala slovenskih jezuitov in poznavalca Truhlarjevega dela, s katerim se je o pesnikovem liku pogovarjal umetnostni zgodovinar Saša Quinzi. Večer je povezovala časnikarka Erika Jazbar, bogat izbor Truhlarjevih poezij pa sta brala Patrik Cingerli in Alessandro Pasi.
Truhlarjev oče je bil Čeh, mati je bila s sežanskega Krasa, rodil pa se je v Gorici 3. septembra 1912. Petindvajset let je poučeval na papeški Gregorijanski univerzi v Rimu, napisal je temeljno delo Leksikon duhovnosti, njegova globoka poezija, polna simbolike, je tesno povezana z njegovo teologijo. Saša Quinzi je o jezuitu povedal, da je pesnil že v mladih letih; po študiju filozofije se je od poezije nekoliko oddaljil, ponovno pa se ji je približal v povojnem času, sredi petdesetih let. Izdal je pet zbirk poezij – prvi dve, Nova zemlja in Rdeče bivanje, sta izšli v Argentini, v Sloveniji sta bili prepovedani in sta torej ostali popolnoma nepoznani. Obe zbirki je združil v eno z naslovom V dnevih šumi Ocean, ki je leta 1970 izšla pri Celjski Mohorjevi družbi in kateri je spremno besedo napisal Edvard Kocbek. Izbor njegovih pesmi vsebuje knjiga Temni karmin, ki ga dopolnjuje izčrpna in obsežna razprava Franceta Pibernika. Izdal je tudi zbirko Luč iz črne prsti, po njegovi smrti sta izšli Kri in Motnordeči glas, tako kot tudi predavanja o duhovnosti v slovenski književnosti, ki so izšla z naslovom Doživljanje absolutnega v slovenskem leposlovju. Quinzi je poudaril, da je Truhlar v poeziji in literaturi odkril neko sredstvo, s katerim je lahko na intuitiven način ubesedil svoj študij kot teolog: “Poezija je bila njegova pot do srca. Je sicer zahtevna poezija, ima pa zelo bogat jezik s čudovitimi barvnimi odtenki”. Na krstnem listu, ki ga je Saši Quinziju posredoval msgr. Oskar Simčič, Truhlarjev učenec v Rimu, lahko razberemo pesnikovo življenjsko pot, datum rojstva, krsta, birme na Jesenicah, večnih redovnih zaobljub in datum smrti, 4. januarja 1977. Quinzi je na predavanju razkril, da je bila pesnikova rojstna hiša v Gorici, v ulici Camposanto 52. Truhlar je šel leta 1945 v Praglio pri Padovi, leta 1946 je vstopil v Družbo Jezusovo, v domovino pa se ni vrnil do druge polovice šestdesetih let. Truhlarja uvrščamo v “razpršeno generacijo” likovnih umetnikov zaradi slikarskih elementov v njegovi poeziji, uporabe kromatizmov, izjemnega posluha za barvne odtenke, ki so temeljna značilnost njegove poezije.
Pater Franc Kejžar je govoril o značaju patra Truhlarja in o tem, kako se je družba širše odzvala nanj. V jezuitski skupnosti v Dravljah se ga spominjajo kot znanega teologa, velikega človeka; p. Kejžar je v četrtek navzočim podal nekaj točk, značilnih za Truhlarjevo osebnost. Vse od otroštva je bil individualno naravnana osebnost, čeprav je izhajal iz desetčlanske družine, skupnih srečanj s sobrati se v Dravljah ni udeleževal: “Bil je človek sam zase, posvečen svojemu cilju, a nenehno živo navzoč med nami”. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

10.10.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!