“Podpiranje naših narodnih skupnosti je skupna odgovornost obeh držav!”

Slovenski zunanji minister dr. Miro Cerar je skupaj s predsednikom deželnega odbora Furlanije Julijske krajine Massimilianom Fedrigo v torek, 11. junija, v Trstu odprl nove prostore Generalnega konzulata Republike Slovenije. Tik pred večernim sprejemom ob dnevu državnosti se je minister ločeno sestal s predstavniki slovenske manjšine ter predsednikom FJK Fedrigo.
Minister dr. Cerar je na otvoritveni slovesnosti dejal, da novi prostori predstavljajo pomembno mesto srečevanja in združevanja slovenske manjšine, in dodal:
“Dejstvo je, da nas obe manjšini, slovenska narodna skupnost v Italiji in italijanska narodna skupnost v Sloveniji, ne samo povezujeta, ampak tudi dragoceno bogatita prostor, v katerem živita, s čimer prispevata k celostnemu razvoju tega območja”. Skupno odprtje generalnega konzulata ima tako simbolen pomen. Minister je v nagovoru še dejal: “Skrb za uveljavljanje in podpiranje naših narodnih skupnosti je zato skupna odgovornost obeh držav Slovenije in Italije ter avtonomne dežele Furlanije Julijske krajine. Slovenija ceni reden odkrit in konstruktiven dialog z Italijo ter Furlanijo Julijsko krajino o odprtih vprašanjih in izzivih, s katerimi se sooča slovenska narodna skupnost v Italiji. Redna srečanja so pomembna za ohranitev zaupanja med državniki ter državljankami in državljani, še toliko bolj v časih, ko se težka poglavja iz preteklosti znova obujajo v politiki in se na ta način želi vplivati na odnose med državama in na položaj slovenske manjšine”.
Minister dr. Cerar se je pred odprtjem prostorov s predsednikom AD FJK Fedrigo pogovarjal o pomenu sodelovanja z deželo FJK za krepitev položaja manjšine. Izrazil je pričakovanje, da bosta deželna vlada in predsednik Fedriga še naprej pozorna do specifičnega položaja slovenske narodne manjšine.
“Veseli nas, da si bo deželni predsednik še naprej prizadeval za konkretno rešitev za izvolitev predstavnika slovenske manjšine v rimski senat in zbornico, kar predvideva zaščitni zakon za slovensko manjšino”, je še dejal minister dr. Cerar.
S predsedujočim dežele FJK Fedrigo se je minister prvič sestal januarja letos. (…)
Cel zapis v tiskani izdaji

Slovesno odprtje novih prostorov Generalnega konzulta Republike Slovenije v Trstu

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme